24 Eylül 2024 Salı

1 Mayıs Platformu: Mecidiyeköy'den Taksim'e yürüyüşe geçti

1 Mayıs Platformu 1 Mayıs yasaklarını delerek Mecidiyeköy Meydanı'nda eylem yaptı. Gruplar halinde "Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan" sloganıyla yürüyüş yaparak Mecidiyeköy Meydanı'na gelen kitleye polis saldırdı çok sayıda kişi gözaltına alındı.

1 Mayıs günü ilan edilen yasakları tanımadıklarını açıklayan 1 Mayıs Platformu, Mecidiyeköy Meydanı'nda bir araya gelerek 1 Mayıs'ı kutladı. Gruplar halinde meydana çıkan platform bileşenleri "Yaşasın 1 Mayıs, biji yek gulan", "Her yer Taksim her yer 1 Mayıs" sloganlarını attı.

İlk olarak Limter-İş, İnşaat-İş, Dev Yapı-İş, Dev Turizm-İş, Genç İşçi Derneği ve Birleşik İşçi Kurultayı (BİK) "Yaşasın 1 Mayıs" pankartı açarak, sloganlarla Mecidiyeköy'den Taksim'e yürüyüşe geçti. 

Mecidiyeköy Meydanı'na çıkan kitle adına konuşma yapan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, "İşsizliğe, yoksulluğa, zulme ve adaletsizliğe karşı meydanlardayız, yasakları dinlemiyoruz" dedi.

Mecidiyeköy Meydanı'nda kitleye saldıran polis, aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

ESP Eş Genel Başkanı Tümüklü, işkenceyle gözaltına alınırken, "Her yer Taksim, her yer direniş.  İşçi sınıfının mücadele günü yasaklanamaz, kahrolsun faşizm, yaşasın mücadelemiz, yaşasın sosyalizm" şeklinde konuşma yaptı.

1 Mayıs Platformu'nun Mecidiyeköy Meydanı'ndan Taksim'e yürümek için oluşturduğu ikinci grubunda ise Limter-İş Sendikası ve Birleşik İşçi Kurultayı üyeleri yer aldı. "Her gün kavga, yaşasın 1 Mayıs" sloganlarıyla yürüyüşe geçen kitleye de polis saldırısı yaşandı.

Polisin saldırısında gözaltına alınanlar sokakta ve gözaltı aracında işkenceye maruz kaldı.

Alanda bulunan HDP Milletvekilleri Dilşat Canbaz Kaya, Serpil Kemalbay ve Musa Piroğlu polisin işkencesine müdahale ederken, polis vekilleri de alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Polis görüntü alan basını da sürekli tehdit etti.