24 Eylül 2024 Salı

Zümrüt: Sizi başkan olarak değil 'Hüseyin Bey' olarak tanıyoruz

Kayyumdan geri alınan Bağlar Belediyesi'nin bugünkü meclis toplantısında konuşan Eşbaşkan Zübeyde Zümrüt, "Meclis üyeleri olarak girsek de bu salona, Diyarbakır halkı Bağlar'ın eşbaşkanları olarak Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan'ı tanıyor. Zeyyat Ceylan belki burada değil ama ben burada eşbaşkanlık sistemini oluşturacağım. Sizi Başkan olarak değil Hüseyin Bey tanıyacağız" dedi.
Kayyum atanan Diyarbakır Bağlar Belediyesi'ni yüzde 71 oyla geri alan HDP Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan'ın çalıştığı kurumdan KHK ile ihraç edilmesi nedeniyle mazbatayı AKP adayı olan Hüseyin Beyoğlu aldı. Yapılan tüm itirazlara rağmen YSK, mazbatayı yüzde 25 oy olan AKP'ye teslim etti. Bugün gerçekleştirilen Meclis toplantısında konuşan Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, yaşanan  hukuksuzluğa tepki gösterdi.
 
Zümrüt, Meclis konuşmasında şunları dile getirdi:
"Tüm arkadaşları selamlıyorum. Halkın bize verdiği iradeye dayanarak meclis konuşmasını ben yapacağım. Bu belediyenin eşbaşkanı benim ve biz mevcut atanmış belediye başkanını tanımıyoruz. Atanan kişi bizlerin başkanı değildir. Yüzde 70 oyun üzerinde bir oyla Bağlar halkı iradesini biz iki eşbaşkana teslim etti. Mevcut 30 meclis üyesi HDP'nin, 7 ise AKP'ye aittir. Bizim seçilmiş hiçbir kişiyle bir sorunumuz yoktur. Çünkü bizim üyelerimiz nasıl seçimle gelmiş ise AKP'nin 7 üyesi de seçilerek buradadır. Biz siyasal tercihe saygı duyan insanlarız. Yıllardır siyasal mücadele yürütürken siyasi partim adına burada bazı şeyleri belirtmek istiyorum. Biz burada halka hizmet edeceğiz. Halka yapılacak hiçbir çalışmanın engellenmesine izin vermeyeceğiz. Bütün faşizan uygulamalara rağmen seçim çalışmalarını yürüttük ve halk bizi bağrına bastı.
 
'BAĞLAR HALKI EŞBAŞKAN OLARAK BİZLERİ TANIYOR'
 
"Dolayısıyla YSK başından biri taraf oldu. Biz başvurularımızı yaparken YSK, Zeyyat Ceylan'ın KHK'li olması nedeniyle seçilme hakkının olmadığını ifade edebilirdi. Ancak ne yazık ki YSK, siyasi iktidarın aldığı karara uydu. YSK'nin nasıl taraf olduğunu bir kez daha dile getirmek istiyoruz. Yüzde 25 oy alan birinin burada başkanlık yapması hukuki değildir. Bizler de tanımayacağız. Bağlar sokaklarında halk 'Başkanı tanımıyoruz' diyor. Bunun tarihe kara bir leke olarak geçmemesi için Hüseyin Beyoğlu'nun istifa etmesi gerekir. Elbette ki bu YSK'nin kayyımıdır. Biz bu memleketin insanıyız ve sizde bu memleketin insanıysanız başı dik yaşamak için gerekeni yapmalısınız. Eşbaşkanlık sistemini nasıl ki partimizde hayata geçirdiysek Belediyelerde de hayata geçireceğiz. Meclis üyeleri olarak girsek de bu salona Diyarbakır halkı Bağlar'ın eşbaşkanları olarak Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan'ı tanıyor. Zeyyat Ceylan belki burada değil ama ben burada eşbaşkanlık sistemini oluşturacağım. Sizi Başkan olarak değil Hüseyin Bey olarak tanıyacağız.
 
'GASPINIZI ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ'
 
"İlahi adalet bile sizin zihniyetinizi sorgulayacaktır. Yıllarca imamlık yaptınız ancak adalet duygusu bugün zedelenmiştir. Siz buna alet olmayın ve istifanızı sunup çıkın buradan. Halkın iradesine saygı duyun. 7 Meclis üyesi buraya halkın oyuyla geldi ancak siz halkın oyunu ve iradesini gasp ederek geldiniz. Biz bunu asla kabul etmeyeceğiz. Ben bir Kürt kadını olarak gaspınızı asla kabul etmeyeceğim ve mücadelesini vereceğim."
 
Zümrüt'ün konuşması "Jin jiyan azadi” sloganları ve alkışlarla karşılandı. Zümrüt konuşmasının ardından belediye personellerini ziyaret etti.