24 Eylül 2024 Salı

Zehir yüklü Sloug patlama riskine karşı soğutuluyor

Libya'da uzun yıllar kimyasal atık depolamak için kullanılan Sloug tanker gemisi aylardır Aliağa'da bekletiliyor. Aşırı sıcaklarda patlama tehlikesi olan gemi, Aliağalı gemi söküm işçilerine soğutturuluyor, üstelik işçiler için hiçbir önlem alınmadan.

6 Şubat'ta meydana gelen ve hükümetin politikaları nedeniyle on binlerce insanın katledildiği depremlerde, halk dayanışmayı örerken ülkeye yasa dışı yollardan getirilen zehir yüklü Sloug gemisi 4 aydır Ege sularında.

Libya'da uzun yıllar kimyasal atık depolamak için kullanılan Sloug tanker gemisi önce Mısır'a götürüldü, Mısırlı çevre aktivistlerin tepkisi sonucu İzmir'in Aliağa Limanına getirildi.

Sıcaklıkların 40 dereceyi gördüğü bu havalarda patlama riski olan gemide sürekli soğutma işlemi yapılıyor. Aliağa gemi sökümde çalışan işçiler, hayatı tehlikeye atılarak gemi soğutmada çalıştırılıyor. Doğrudan zehre maruz kalan işçiler için hiçbir güvenlik önlemi de alınmıyor.

Öte yandan Şimşekler Gemin Sökümün patronları Sloug gemisini kesecek ekip oluşturmaya çalışıyor, işçiler üzerinde rıza üretmeye çalışıyor.