25 Eylül 2024 Çarşamba

Yunanistan'ın en büyük mülteci kampı yandı

Yunanistan'ın Midilli adasındaki 12 bini aşkın kişinin kaldığı en büyük mülteci kampı yandı.

Midilli Adası'ndaki Yunanistan'ın en büyük göçmen kampı, Salı günü bilinmeyen bir nedenle çıkan yangın sonucu kül oldu.

Binlerce göçmen, koronavirüs vakalarının ortaya çıkması nedeniyle karantina altında olan Moria kampındaki alevlerden kaçmak zorunda kaldı.

İlk belirlemelere göre yangın nedeniyle hayatını kaybeden ya da yaralanan olmadı, ancak dumandan etkilenenlerin olduğu belirtiliyor.

Yangına 25 itfaiyeci ve 10 iftaiye aracıyla müdahale edildi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, olayla ilgili acil toplantı düzenleme kararı aldı.

Midilli Adası Vali Yardımcısı Aris Hatzikomninos, kampın "tamamen harap olduğunu" açıkladı.

Bir hükümet sözcüsü devlet televizyonu ERT'ye, kundakçılık iddialarının araştırıldığını ve adada olağanüstü hal ilan edileceğini açıkladı.

'Stand by Me Lesvos' isimli göçmen destek grubu, bazı ada sakinlerinin göçmenlere saldırdığı ve yakınlardaki köye doğru ilerlemelerini durdurmaya çalıştıklarına dair haberler aldıklarını açıkladı.

Moria mülteci kampı Somalili mültecilerde Covid-19 çıkması sebebiyle karantinaya alınmış, yapılan testlerde toplam 35 mülteci enfekte olduğu tespit edilmişti. Söz konusu 35 mülteci daha sonra farklı bir bölgeye yerleştirilirken, yetkililer çıkan yangında buranın etkilenmediğini açıkladı.

Moria mülteci kampı yaklaşık 2500 kişi kapasiteli olmasına rağmen 13 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor. Aşırı kalabalık ve hijyen eksikliği sebebiyle bölgede salgın hastalıkların yayılma riski oldukça yüksek.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), koronavirüsün Avrupa'da yayılmaya başladığı mart ayında Yunan hükümetini uyararak kampların boşaltılması çağrısında bulunmuştu.