19 Eylül 2024 Perşembe

Yunanistan'da tutuklanan Gönen açlık grevinde

Yunanistan'da Turgut Kaya ile birlikte tutuklanan Hıdır Gönen, Kaya'nın Türkiye'ye iadesinin durdurulması ve politik kimliklerinin tanınması talebiyle açlık grevine başladı.
25 Şubat'ta Yunanistan'ın Orestia şehrinde Turgut Kaya ile birlikte Yunan polisi tarafından gözaltına alınan ve tutuklanan Hıdır Gönek açlık grevine başladığını duyurdu. 
 
Yazılı açıklama yapan Gönen, mahkemede politik kimliğini açıkça ifade etmesine rağmen 'insan kaçakçılığı' iddiasıyla tutuklandığını ifade etti. Politik kimliğinin kriminalize idelerek adli bir olaya dönüştürüldüğünü ve hakkında uzun yıllar hapis cezası istendiği kaydeden Gönen, Turgut Kaya'nın ise hayati tehlikesi bulunmasına rağmen Türkiye'ye iade edilmeye çalışıldığını hatırlattı. 
 
Gönen, tutuklanmalarının 15 Nisan 2015 tarihinde Almanya, İsviçre ve Fransa polisinin eş zamanlı olarak ATİK üyelerine yönelik gerçekleştirdiği operasyonun devamı olduğunu belirterek, "Alman mahkemesinin aldığı kararla bu operasyon kapsamında Turgut Kaya Atina'da gözaltına alınmış, 40 gün sonra çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı" dedi.  
 
Yunanistan hükümetinin, Turgut Kaya'nın iadesi ile Türkiyeli devrimcilerin iadelerinin önünü açmayı planladığına dikkat çeken Gönen, bu tutum ile Yunanistan'ın temel insan haklarını, can güvenliği ve özgürlükleri hiçe saydığını ifade etti.
 
Politik kimliğimin kriminalize edilerek ceza verilmek istenmesini protesto etmek ve Turgut Kaya'nın iadesinin durdurulması için bugünden itibaren açlık grevine başladığını belirten Gönen, dayanışma çağrısı yaptı.