24 Eylül 2024 Salı

Yoleri: Çözüm yolunda inandırıcı adım atılmalı

İHD İstanbul Şubesi'nde devam eden "Yaşam nöbeti"nin üçüncü günüde konuşan İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Öcalan ile avukatları arasında yapılan görüşmenin tutuklular açısından istenilen bir tablo olmadığını belirterek, "Çözüm yolunda inandırıcı, sürekliliği olan bir adım atılmalı" dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, açlık grevi ve ölüm orucu direnişindeki tutsakların yaşam hakkına sahip çıkmak ve devlete sorumluluklarını hatırlatmak için şube binasında "yaşam nöbeti" üçüncü gününde devam etti. Nöbete, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, tutuklu aileleri ile insan hakları savunucuları katıldı.
 
Nöbette konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'ın avukatlarının yaptıkları açıklamanın sorunun çözülmediğine işaret ettiğini belirtti. Bu konudaki çabaların artarak devam edeceği bir tabloyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Yoleri, "Bu görüşmenin de yasanın ön gördüğü şekilde gerçekleşmediği yani kısıtlamalarla, yasalara aykırı olarak, yasaklarla gerçekleşen bir görüşmenin gerçekleştiğini öğrenmiş bulunuyoruz" dedi. Görüşmenin en önemli mesajının İmralı'da tutulan diğer tutsaklarla beraber Abdullah Öcalan'ın da açlık grevinde olan tutsakların yaşam haklarını ve bütünlüklerini koruyacak şekilde hareket etmeleri noktasındaki temenni olduğunun altını çizen Yoleri, bu temennin herkesin temennisi olduğunu söyledi.
 
Yoleri, "Bugün yapılan açıklamada da gördüğümüz şey ve bize verilen mesajlardan biri şu; demek ki çözüm çok kolay yani yasaların uygulanmasıyla çözülecek bir sorundan bahsediyoruz. Avukat görüşüne ilişkin yasa kararının kaldırılmasıyla hemen bir avukat görüşmesi gerçekleşebildi. Bu diğer yasalara ve hukuka aykırı diğer engellemelerin de kolaylıkla kaldırılabileceğini bize söylüyor."
 
Bu tablonun açlık grevi direnişçilerinin eylemlerine son verebilecek bir tablo olmadığını vurgulayan Yoleri, "Elbette ki biz açlık grevlerinin bir an önce son bulmasını istiyoruz. Ancak çözüm yolunda inandırıcı, sürekliliği olan bir adım atılmadıkça, yani bu tabloya benzer bir görüşme yapılarak eylemin bitmeyeceğini Abdullah Öcalan'ın kardeşiyle yapılan görüşmelerinden sonra da görmüştük. Bu yüzden daha fazla hükümeti ve devleti zorlamaya ihtiyaç var. Bu taleplerin kabul edilmesi ve yasaların uygulanması ve İmralı'daki ağır tecridin sonlandırılması noktasında hükümete yönelik baskının artmasına ihtiyaç var" diye konuştu.