28 Eylül 2024 Cumartesi

YK Enerji arkeolojik alanda kazı yapıyor

İkizköylülerin arkeolojik eserlerin taşınmasının ve tahribatının durdurulması için açtığı dava sürerken, YK Enerji arkeolojik kazı alanını buldozerlerle kazıyor. Duruma tepki gösteren İkizköylüler, jandarmayı çağırarak şikayetçi oldu.

Yeniköy-Kemerköy (YK) Enerji kömür uğruna Muğla Milas’ta doğayı katlederken arkeolojik buluntulara da zarar veriyor. Ocak sınırları içerisinde kalan arkeolojik alan şirket tarafından kazılıyor. Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kanununa göre "taşınmaz kültür varlığı" olmasına ve kanuna göre yerinden taşınması yasakken Muğla Müze Müdürlüğü ve YK enerji birlikte suç işleyerek, şirketin sponsorluğunda Ören’e götürüldü.

İkizköylüler arkeolojik eserlerin taşınmasının ve tahribatının durdurulması için Kültür ve Turizm Bakanlığına dava açtı. Muğla 3. İdare Mahkemesi, keşif ve bilirkişi incelemesi yapmadan karar vermek üzere duruşma günü verdi. Bunun üzerine İkizköylüler reddi hakim talebinde bulundu ancak mahkeme "davayı uzatma amacı taşıdığı" iddiasıyla reddi hakim talebini reddetti.

Dava sürerken kazı ve patlama çalışmalarının sürdüğü bölgede çekim yaptı ve kısa bir açıklamada bulundu. Buldozerlerle yapılan kazı ve patlama anının yansıdığı videoda köylüler, alanın 4 bin yıllık bir tarihi olduğunu vurguladı.

Köylüler, şikayetleri üzerine bölgeye gelen jandarmaya hem kültür ve tabiat varlıklarına verilen zararla ilgili hem de Zeytin Kanununu çiğneyip üç kilometre yakınına yaklaşmaması gereken kömür madeninin 50 metre yakınında çalışılmasıyla ilgili şikayette bulundu.