24 Eylül 2024 Salı

Yılda 500 bin kişinin öldüğü hastalıkta, Sağlık Bakanlığı aşı temin etmiyor

TTB Merkez Konseyi, risk gruplarda ağır seyrederek ölümlere neden olabilen grip hastalığına karşı, aşı bulunamaması nedeniyle çok az kişinin aşılanabildiğine dikkat çekerek, Sağlık Bakanlığı'nı yeterli sayıda grip aşısı temin etmeye çağırdı.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi, "Sağlık Bakanlığı'nı Uyarıyoruz: Grip Aşısının Yokluğu Halk Sağlığını Tehdit Etmektedir" başlıklı yazılı açıklama yayınladı.

HER YIL 500 BİN KİŞİ GRİPTEN ÖLÜYOR
Açıklamada, havanın soğumasıyla birlikte sonbahar ile kış aylarında grip hastalığından birçok kişinin muzdarip olduğuna dikkat çekildi ve şöyle devam edildi: "Grip ağır seyrederek ölümlere neden olabilen bir hastalıktır. Dünya genelinde her yıl 500.000 kişi grip nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektir. Ölüme neden olma olasılığının yüksek olduğu riskli gruplardaki kişilerin ve sağlık çalışanlarının mutlaka her yıl grip aşısı olması gereklidir."

AŞI SADECE ÖLÜMLERİ ENGELLEMİYOR
65 yaş üzerindeki kişiler, gebeler, 2 ila 6 yaş arasındaki çocuklar, kanser hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, kronik akciğer ve kalp hastalığına sahip kişilerin risk grubunda olduğu aktarılan açıklamada, "Grip aşılarının gripten ölümleri değil kalp krizi ve felç geçirme riskini de azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır" diye kaydedildi.

'ÇOK AZ KİŞİ AŞI OLABİLMİŞTİR'
Grip virüsleri hemen her yıl şekil değiştirdiğinden her yıl grip aşıları yeniden hazırlanarak kullanıma sunulmaktadır denilen açıklamada şunlar belirtildi: "Grip aşısının grip mevsiminden önce, tercihen Ekim ayı içerisinde, risk gruplarına uygulanması gerekir. Ancak bu yıl Ekim ayı sona ermiş olmasına rağmen grip aşısının teminiyle ilgili sorunlar nedeniyle çok az kişi aşılanabilmiştir. Türkiye'nin her yerinde çalışan eczacı ve hekim arkadaşlarımız, Ekim ayında gelen çok az sayıda aşının hemen tükendiğini ve aşının bulunamadığını bildirmektedirler. Sağlık çalışanlarının aşılanması için her yıl Bakanlık tarafından sağlık kurumlarına ücretsiz olarak gönderilen grip aşıları da 1 Kasım itibariyle halen gönderilmemiştir. Riskli gruplara bakım veren sağlık çalışanlarının aşılanmaları aksamaktadır."

Açıklamada, aşı yokluğuna karşı gerekli önlemlerin alınması ile ücretsiz ulaşımın sağlanmasının Sağlık Bakanlığı'nın sorumluluğunda olduğu hatırlatıldı ve bakanlığa bir an önce grip aşısı temin edilmesi çağrısı yapıldı.