24 Eylül 2024 Salı

Yeşil Sol Parti milletvekilleri: Halkımızın iradesiyle faşizme direnişi sürdüreceğiz

Yeşil Sol Parti milletvekilleri Kaya, Otlu ve Konukçu, Urfa'da askerlerin Öcalan'a saldırısını değerlendirdi. Bu saldırıların amacının "sizi vekil görmüyoruz", Kürt halkına da "iradenizi yok sayıyoruz" mesajı olduğunun altını çizen vekiller, faşizmle mücadeleyi ve halkın iradesini temsil etmeyi sürdüreceklerini vurguladı.

Hapishanede katledilen Bazo Yılmaz için düzenlenen anmada Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan'ın konuşması önce jandarma tarafından engellenmek istendi. Öcalan'ın geri adım atmaması üzerine jandarma saldırdı, gözaltına almaya çalıştı. Dokunulmazlığından kaynaklı gözaltına alınamayan Öcalan, karakola götürülerek fiili gözaltı uygulandı.

Bu saldırı Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşil Sol Parti milletvekillerine ilk kez uygulanmıyor. Milletvekillerinin iradesi yok sayılmaya çalışılıyor, vekiller polis, jandarma saldırısına uğruyor. Polis aleni bir şekilde taciz ediyor.

'FAŞİZME KARŞI DİRENİŞİ BÜYÜTECEĞİZ'
Polis ve jandarmanın milletvekillerine yönelik saygısız ve düşmanca tutumunu Yeşil Sol Parti milletvekilleriyle görüştük. Yeşil Sol Parti milletvekilleri Adalet Kaya, Çiçek Otlu ve Kezban Konukçu, Öcalan'a yönelik saldırıya tepki göstermek için Urfa'da. Devletin özel saldırısı ve eylemini ETHA'ya değerlendiren milletvekilleri, faşist rejime direnişi sürdüreceklerini vurguladı.

KAYA: DEVLETİN KAMU KURUMLARI ELİYLE YASALARI İHLAL ETTİĞİNİ BELİRTTİ
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, son yıllarda siyasal rejimin ikili bir devlet sistemine dönüştüğünü kaydetti. "Kendini hukukun üstünde tanımlayan, normla değil kararla iş gören bir yönetim sistemi inşa ediliyor" diyen Kaya, sistemin alenen gerçekleşmesi yani hukuk tanımazlık hali derin devlet gibi bir yapı veya devletin içindeki yasa dışı bir organ eliyle ayan beyan resmi kamu kurumları eliyle gerçekleştirildiğini belirtti.  

'ÖCALAN'A SALDIRIYLA KÜRTLERE SİZ YOKSUNUZ DİYORLAR'
Kendisini hukuk devleti gibi gösteren devletin, bu sisteme meşruiyetini Kürt düşmanlığı üzerinden gösterdiğini ifade eden Kaya, "Bu kutuplaştırıcı, düşmanlaştırıcı siyaset ve Kürt halkını, muhalifleri tamamen yok sayma hali esasen bir rejim inşası. Siyasetçilerimizin yargılanmasından, kolluk şiddetine fark etmiyor, seçilmişlerimize yönelik saldırılar tamamen Kürt halkına ve iradesine yönelik gerçekleştiriliyor. Yıllarca bu yok sayma ve yok etme pratikleri farklı şekillerde tezahür etti, daha doğrudan, daha görünür yöntemlerle yapıldı. Bugün Ömer Öcalan'a yönelik saldırı, Kürt'lere 'siz yoksunuz' demektir. Onlar yoksunuz deyince biz yok olmuyoruz ve olmayacağız" dedi.  

'BU İKTİDARA ORTAK TUTUM ALMALIYIZ'
Bu saldırıların aynı zamanda Yeşil Sol Parti ve öncülü HDP fikriyatına tahammülsüzlüğün de göstergesi olduğunun altını çizen Kaya, şöyle devam etti: "Halkların birlikte ve barış içinde yaşama fikrine de tahammülsüzler. Zira onlar düşmanlaştırıcı dil ve siyaset üzerinden iktidarlarını sürdürüyorlar. Bu hukuk tanımaz pratiklere seyirci kalan herkes, tüm muhalefet bilmelidir ki bu saldırılar zamanı geldiğinde kendilerine de yapılacak. Kendini hukukun üstünde gören iktidara ortak bir tutum alınmalıdır. Aksi taktirde faşist yöntemlere hizmet etmiş olurlar, susmak onaylamaktır."

'HAZİRAN YENİLGİSİNİN ARDINDAN SÜREKLİ HDP'YE SALDIRIYOR'
Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu ise AKP faşist rejimin 2015 Haziran seçimi yenilgisinden bu yana sürekli HDP'ye saldırdığını hatırlattı. Halkın iradesiyle seçilmişlere ya kayyum atandığını ya da gözaltına alınıp tutsak edildiğini belirten Otlu, "Özellikle cumhuriyetin 100. yılında Kürtlerin, sosyalistlerin, özgürlükten yana olanların varlığını simgeleyen her türlü şeyi inkar edeceğini ve yok edeceğini beyan ediyor. AKP faşist rejimi devlet ve polis baskısı ile kitleleri kontrol etmeye çalışıyor. Yeşil Sol Partinin milletvekillerinin katıldığı birçok eyleme polis saldırıyor; Cumartesi Anneleri, Suruç anmaları... Akbelen direnişi eylemlerine katılan vekil arkadaşlarımızı darp ederek gözaltına almaya çalıştılar. En son Urfa vekilimiz Ömer Öcalan yüzü maskeli kişilerce darp edildi ve gözaltına alındı" dedi.

'HALKIMIZIN İRADESİNİ TEMSİL ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Bu saldırılarla polis ve jandarmanın "sizi vekil görmüyoruz", Kürt halkına da "iradenizi tanımıyoruz" dediğinin altını çizen Otlu, "Iğdır il binamızın tabelası indiriliyor. Adana il binamıza yanıcı madde bırakılıyor. Kimin yaptığı belli olmasına rağmen polis hiçbir şekilde harekete geçmiyor. Arkadaşlarımızın çabasıyla fail yakalanıyor. İnkar etmekle bir şeyin varlığı yok olmaz. Bu nedenle hep vardık var olmaya da devam edeceğiz. Halkımızın iradesini temsil etmeye devam edeceğiz. Faşist rejim karşısında direnişi büyüteceğiz" dedi.

'BİZİ İNKAR EDENLERE TUTUM ALACAĞIMIZI BEYAN ETTİK'
Urfa'nın AKP için oldukça önemli bir kent olduğunu dile getiren Otlu, nedenini ise şöyle açıkladı: "2015'te savaş politikası Suruç katliamı ile başladı. Şenyaşar ailesi bu kentte adalet aradı. Vekilimiz Ömer Öcalan'a IŞİDvari bir saldırı düzenleniyor. 'Size her şeyi yapabilirim' diyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Yeşil Sol Partinin tüm vekilleri olarak saldırının olduğu Urfa'da buluştuk. Halkımızla birlikte açıklama yapmak, oturma eylemi örgütlemek ve yürüyüş düzenlemek önemli bir adımdı. Birlikte faşizme direneceğimizi, bundan sonra bizi inkar edenlere, baskı ve şiddet uygulayanlara tutum alacağımızı beyan ettik."

KONUKÇU: HDP'NİN BAŞARISI SİSTEME ALARM ZİLLERİ ÇALDIRDI
Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili Kezban Konukçu, tek adam rejiminin inşasında en önemli adımlardan birinin HDP'nin kriminalize edilmeye çalışılması olduğunu vurguladı. "Kürt halkıyla Türkiyeli ezilen halkların ortak mücadele zemini olan HDP'nin başarısı ve bu başarının şovenizmin duvarlarında gedikler açması sisteme alarm zilleri çaldırdı" diyen Konukçu, özellikle 7 Haziran'dan bu yana bir yandan tek adam rejiminin inşasına, bir yandan HDP'ye dönük saldırıların yoğunlaşmasına şahitlik ettiklerini söyledi.

'PARTİMİZDE DÖNÜK PEK ÇOK SALDIRI YAŞANIYOR'
Şu anda HDP'nin eşbaşkanları, yöneticileri, belediye eşbaşkanları başta olmak üzere pek çok yoldaşlarının tutsak edildiğine işaret eden Konukçu, "Son zamanlarda partiye dönük il binalarımıza saldırı, suikastler ve girişimleri yaşanmaktadır. Adana il binamıza dönük saldırı girişimde bulunan zanlı hemen serbest bırakıldı. Cumartesi insanları gözaltına alınırken direnç göstermemelerine rağmen ters kelepçe yapılırken bu zanlı elini kolunu sallayarak gözaltına alındı ve hemen serbest bırakıldı" dedi.

'BU SALDIRILAR BİZİ YILDIRAMADI, YILDIRAMAZ'
Son süreçte Yeşil Sol Parti vekillerine dönük saldırıların da arttığını vurgulayan Konukçu, şöyle devam etti: "Tek adam rejimini en iyi tarifi keyfiyet olsa gerek. Kendi yasalarını bile ihlal ederek sürekli yasa dışı eylem ve tutum içinde olarak bizi sindirebileceklerini, emekçi halkların birlikte mücadele zeminini boşa düşürebileceklerini düşünüyorlar ama yanılıyorlar. Biz YSP meclis grubu olarak hemen hemen tüm vekillerimizle ve halkla birlikte 21 Ağustos'ta Urfa'da açıklama ve oturma eylemi yaptık. Buradayız, bir aradayız, demek için yapılan bu eylem etkili ve moral vericiydi. Bir arada durma irademize, halkların mücadele zeminine yapılan bir saldırı olarak gördüğümüz bu yaklaşımlar şimdiye kadar bizi yıldıramadı, bundan sonra da yıldıramaz."