24 Eylül 2024 Salı

Yeşil Sol Parti milletvekili Otlu, katledilen Dakak'ı Meclis'e taşıdı

12 yaşındaki Abdülbaki Dakak'ın eğitim görmek istemediği için defalarca kaçtığı Menzil mensuplarının kurduğu medresenin yakınlarında asılı halde bulunmasına ilişkin soru önergesi veren Yeşil Sol Parti milletvekili Çiçek Otlu, "Abdülbaki Dakak'ın ölümü, Kuran kurslarında çocukların yaşadıkları hak ihlallerini bir kez daha gündeme getirmiştir" dedi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Urfa'da kayıp olarak ve katledilen 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak'ı Meclis'e taşıdı. Evinden 85 kilometre uzaklıktaki Beşat Mahallesinde bulunan Menzil mensuplarının kurduğu Semerkand Vakfına ait medresede eğitim gören ve bir yıl içinde 2 kez kaçan Dakak'ın burada eğitim almak istemediğini söylediğini aktaran Otlu, 29 Eylül 2018 tarihinde açılan söz konusu yapının 'medrese, Kur'an kursu, taziye evi ve çok amaçlı salon' olarak lanse edildiği, daha sonra Menzil tarikatına devredildiği, Diyanet'e bağlı olmayan fahri imamlar tarafından burada eğitim verildiği açıklanmıştır. Abdülbaki Dakak'ın ölümü, Kuran kurslarında çocukların yaşadıkları hak ihlallerini bir kez daha gündeme getirmiştir" dedi.

Urfa, Yalova, Adana, Elazığ, Antalya, Erzurum, Muş ve İstanbul'da kaçak ya da Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı yurtlarda, çocuklara yönelik istismar ve şiddetin sıklıkla gündeme geldiğinin altını çizen Otlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından derhal yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Otlu'nun Yılmaz'a yönelttiği sorular şöyle:
🔹"Diyanet İşleri Başkanlığı Kur'an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesinde yer alan 'vakıf ve dernekler de dâhil olmak üzere, Başkanlık dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kuran kursu açılamaz' maddesine rağmen neden cemaatler, vakıflar ve dernekler tarafından binlerce Kuran kursu açılmaktadır?
🔹Medreselerin, Kuran kursu yapılarak yasallaştırıldığı, bu medreselerde denetimsiz bir şekilde dini eğitim verildiği ve bu durumun Anayasanın 24.maddesinde belirtilen, 'din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır' ilkesine aykırılık teşkil ettiği iddialarına karşı açıklamanız nedir?
🔹Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan '4-6 Yaş Kuran Kursu Desteği Programı' protokolü kapsamında 2023 yılı yaz dönemi için kaç öğrenicinin kaydı yapılmıştır? Bu çocukların beslenme, temizlik ve eğitimlerine yönelik materyallerin temini için Diyanet İşleri Başkanlığına ne kadar nakdi destek sağlanacaktır?
🔹2022 yılında Diyanet işleri Başkanlığına bağlı kaç Kuran kursu açılmıştır? Bunların kaçı yatılıdır? Bu kurslarda eğitim alan çocukların yaş grubuna göre dağılımı nasıldır?
🔹2022 yılında çeşitli cemaatler, dernekler ve vakıflara ait kaç Kuran kursu açılmıştır? Buraların kaçı yatılıdır? Bu kurslarda eğitim alan çocukların yaş grubuna göre dağılımı nasıldır?
🔹Cemaatlerin, derneklerin ve vakıfların Kuran kurslarının müfredatları hakkında kamuoyuna bilgi verilecek midir? Bu kurslarda Diyanetin resmi kurs müfredatı uygulanmakta mıdır?
🔹Diyanet İşleri Başkanlığında Kuran kurslarını denetlemekle görevli kaç müfettiş görev yapmaktadır? Müfettişlerin sayısı etkin denetim yapılabilmesi için yeterli midir?
🔹Devletin resmi politikası olarak bu kurslarda denetimlerin etkin yapılmadığı, bu yüzden burada eğitim alan çocukların ağır hak ihlalleri yaşadıkları iddialarına ilişkin açıklamanız var mıdır?
🔹2022 yılında ve 2023 yılı ilk 6 ayında, cemaatlere, derneklere, vakıflara ait kaç Kuran kursu denetlenmiştir? Denetim bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
🔹Kuran kurslarında pedagojik formasyonu olmayan öğreticilerin eğitim vermeleri engellenecek midir? Bu öğreticilerin, çocukların üzerinde telafisi olmayan zararlar bıraktıkları iddialarına ilişkin araştırmanız olacak mıdır?
🔹Son beş yılda, yönetmeliklere aykırı binalarda eğitim veren, eğitim ve öğretim verme yeterliliği bulunmayan öğreticilerin görev yaptığı kaç Kuran kursu kapatılmıştır? Varsa bu kurslar hangi illerdedir?
🔹Yasal statüsü olmayan Kuran kurslarının mali durumları, bu kurslara yapılan finansal destekler, teşvikler, yardımlar incelenmekte/denetlenmekte midir? Bulgular kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?
🔹Resmi verilere göre; Diyanet İşleri Başkanlığının ve cemaatlerin, vakıfların, derneklerin açtığı Kuran Kurslarının kaçında istismar, şiddet, kötü muamele iddiası için soruşturma açılmıştır?
🔹5237 sayılı Türk Ceza Kanununun yürürlükten kaldırılan 'Kanuna aykırı olarak eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde öğretmenlik yapanlara, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Yukarıdaki fıkrada gösterilen yerlerin kapatılmasına da karar verilir' hükmünün tekrar yürürlüğe girmesi ve bu maddedeki cezaların arttırılması için çalışmalarınız olacak mıdır?
🔹Çocuklarını cemaatlerin, vakıfların, derneklerin Kuran kursuna gönderen ailelerin sosyal, ekonomik ve kültürel durumları üzerine yapılmış araştırmanız var mıdır? Varsa kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?"