21 Eylül 2024 Cumartesi

Yatağa bağımlı hasta tutuklandı: Ailesi 'ölüme terk edildi' diye isyan etti

Hayati tehlikesi sürdüğü halde Metris Cezaevinde tutulan mahkumla ilgili açıklama yapan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, yüzde 99 engelli raporu bulunan Hakan Erbilek'in tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.
Yaşadığı yaralanma sonucu yatağa bağımlı hale gelen Hakan Erbilek isimli mahkumun durumuna dikkat çekmek amacıyla İnsan Hakları Derneği'nde basın toplantısı düzenlendi. Erbilek ailesi oğullarının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade ederken tahliyesini talep etti.
 
Baba Gürbüz Erbilek, oğlunun 3 Aralık 2017'de karıştığı bir kavga sırasında şah damarının kesildiğini ve üç ay Elazığ ve Muş'ta tedavi gördüğünü ancak büyük ölçüde sakat kaldığını söyledi. Geçtiğimiz Ekim ayında ifade vermek için ailesinin çabalarıyla adliyeye götürülen Hakan Erbilek burada apar topar tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutukluluğunun üçüncü gününde fenalaşan Erbilek, Muş Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesine kaldırıldı ve iki gün burada tedavi edildi. Bir hafta önce ise ailesine haber verilmeden Muş Kapalı Hapishanesinden Metris R Tipi Hapishanesine sevk edildi.
 
Baba Erbilek, oğlunun ölümle burun buruna olduğunu ifade ederken Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanına tahliye edilmesi için çağrıda bulundu. Anne Nursel Erbilek de "Oğlum göz göre göre ölüme terk edildi" dedi. Gözü yaşlı anne oğlunun kalan ömrünü ailesinin yanında geçirmesi için yetkililere seslenerek serbest bırakılmasını istedi.
 
AV. YOLERİ: YASALARIN UYGULANMASINDA İNSANİ BİR TUTUM GELİŞTİRİLMELİ
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İHD İstanbul Başkanı Av. Gülseren Yoleri, "Bugün hapishanede kendisini ziyaret ettiğimizde gördüğümüz manzara hiç bir şekilde kendi yaşamını kontrol edemeyecek bir insanın orada tutulduğunu gösteriyor. Yüzde 99 engelli olduğu zaten önceden belirlenmiş ve bu rapora rağmen tutuklanmış olması zaten ciddi bir problem" diye kaydetti. Yoleri, "Bu aşamada hastaneye sevk edilerek, infaz ertelemesi ya da başka türlü bir hapis türünün değerlendirilmesi gerekir" dedi. İnfaz Kanunu'nda durumu çözecek düzenlemelerin mevcut olduğuna dikkat çeken Yoleri, "Burada önemli olan şey uygulamada insani bir tutumun geliştirilmesi ve yasaların uygulamasının insani normlara uygun olarak gerçekleştirilmesi" diye belirtti.
 
Hakan Erbilek'in yaşamasına uygun şartlarda bakılması için ailesinin yanında olması gerektiğini vurgulayan Yoleri, mahkumun tahliye edilerek evine gönderilmesinin acil bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. Yoleri ayrıca Adli Tıp Kurumu'nun konuyla ilgili raporu bir an önce hazırlaması gerektiğini söyledi. Aile daha sonra, İHD'nin girişimleriyle alınan özel izinle Hakan Erbilek'le görüştü.