24 Eylül 2024 Salı

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: Katledilen kadınların sesi olmaya devam edeceğiz

Her ayın 11?inde katledilen kadınlar için adalet isteyen Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Şule Çet?in duruşmasına çağrı yaptı.
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla bu ay da Kadıköy Süreyya Operası önünde bir araya geldi.
 
Özgecan Aslan’ın katledildiği tarihe atfen her ayın 11’inde eylem yapan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi’nin eylemine 42. ayında BEKSAV Kadın Meclis’i Direniş Günleri etkinlikleri kapsamında destek verdi.
 
Sarya Müzik Grubu ise ezgilerini kadın isyanı için söyledi.
 
 
“Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadına yönelik şiddete son”, “Erkek adalet değil gerçek adalet”, “Kadınlar sokağa özsavunmaya” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.
 
Bu ayki basın açıklamasını Nazlı Yöyler okudu. 
 
Yöyler, Mayıs ayında içinde 27 kadın ve 14 çocuk öldürüldüğünü, 28 kadının en yakınları olan erkekler tarafından şiddete ve 27 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını vurguladı.
 
"ERKEK VURUYOR DEVLET KORUYOR"
 
Yöyler, “Mahkemeler ise şiddet ve istismar uygulayan 9 erkeğe 'iyi hal' indirimi uyguladı. Bu durum karşında ise devlet, erkekleri cezasızlandırmaya, kadınları ise mağdur etmeye devam ediyor” diye konuştu.
 
Öz savunma hakkını kullanan Nevin Yıldırm, Aylin Işık ve Name Öztürk’e verilen cezalara dikkat çeken Yöyler, “Kadınları katledenlere iyi hal indirimi uygulayan, kadının ne giydiğini ve kaçta nerde olduğunu sorgulayan mahkemeler hayatını savunan kadınlara cezalar yağdırdı .Bu erkek adaleti kabul etmiyoruz ve meşru müdafaa yasalarının uygulanmasını istiyoruz” dedi.
 
 
‘ŞULE’NİN SESİYİZ’
 
Kadın isyanı ve dayanışmasının Şule Çet davasının seyrini değiştirdiğini dile getiren Yöyler, “İntihar denerek cinayeti kapatmak artık mümkün olmayacak. Mahkemeden sonra açıklanan Adli Tıp raporu ile Şule’nin tecavüze uğradığı ve intihar etmedeği kanıtlanmış oldu” diyerek 10 Temmuz’da Ankara'da görülecek olan duruşmaya katılım çağrısı yaptı.
 
Yöyler, Bahçelievler'de uzaklaştırma kararının olduğu eşi tarafından sokak ortasında saldırıya uğrayan Ayşegül C.’yi hatırlattı.
 
Yöyler, kadınlara yönelik şiddetin hiçbirinin münferit olmadığını belirtti, "Aksine iktidarın kadın politikalarının sonucudur" dedi. 
 
Yöyler  Şule’nin, Ayşegül'ün, Fatma Şengül’ün, Nevin’in, Name’nin ve nice kadının sesi olmaya ve özsavunma hakkı için mücadele edeceklerini ifade etti.