24 Eylül 2024 Salı

Yasak gerekçesiyle çevre temizliğine bile izin verilmedi!

Van’ın İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları Azim Yacan ve Şehsade Kurt’un, Valiliğin güvenlik soruşturması sonuçları göndermemesi nedeniyle iş akitleri feshedilmek zorunda kalınan 166 personelle birlikte yapmak istediği temizlik çalışması, yine Valiliğin aldığı “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçesiyle polislerce engellendi.
 

Van Valiliği’nin ‘güvenlik soruşturması’ sonuçlarını İpekyolu Belediyesine göndermemesi üzerine 180 emekçinin iş akdine son verilen emekçilerle birlikte çevre temizliği yapmak isteyen İpekyolu Belediye Eş Başkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan’a polis izin vermedi.

Van’ın İpekyolu Belediyesi’ne kayyum yönetiminde olduğu 31 Mart yerel seçimleri öncesi temizlik işlerinde çalışmaları amacıyla İş-Kur’dan istihdam edilen yaklaşık 180 personel, HDP’nin kazandığı yerel seçimlerin ardından geri çekildi. İş-Kur’a yapılan başvuruya rağmen personel verilmemesi üzerine Belediye yönetimi öz bütçesiyle 150 temizlik personelini işe aldı. Fakat işe alımlarının üzerinden aylar geçmesine rağmen alınan personelin ‘güvenlik soruşturması’ sonuçları gelmediği için iş akitleri dün sona erdi. 

Bu durum ilçedeki rutin çevre temizliği çalışmalarında aksamalara yol açtı. Bunun üzerine İpekyolu Belediyesi Eşbaşkanları Azim Yacan ve Şehsade Kurt, daire müdürleri ve iş akitleri sona eren 166 personel ile birlikte ilçede gönüllü olarak temizlik çalışması yapmak istedi. 

Ancak yapılmak istenen temizlik çalışması Valiliğin aldığı “eylem ve etkinlik yasağı” gerekçesiyle polislerce engellendi. Belediye eşbaşkanları ve iş akitleri sona eren personelin temizlik yapmasına izin vermeyen polisler, belediye hizmet binasını da ablukaya aldı.

Belediye Eşbaşkanları Şehsade Kurt ve Azim Yacan, karşılaştıkları bu engelleme üzerine işine son verilen emekçilerle birlikte belediye binası önünde basın açıklamasında bulundu.

'SAĞLIK SORUNU İLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILMIŞTIR' 
Belediye Eşbaşkanı Azim Yacan, yaptığı açıklamada “Bu kentin en temel sorunlarından biri olan çevre ve temizlik sorununu çözmek adına attığımız bir adım vardı. Göreve geldiğimiz gün bu alanda çalışma yürüten İş-Kur çalışanlarının geri çekilmesi üzerine İş-Kur’a yaptığımız başvurulardan sonuç alınamayınca çevre temizliği sorununun acil durum olmasından kaynaklı temizlik işçisi alımı yaptık. Bununla ilgili güvenlik soruşturma dosyası için gerekli evrakları da yetkili makamlarına gönderdik ancak herhangi bir sonuç tarafımıza iletilmedi. Üzerinden aylar geçmesine rağmen güvenlik soruşturması sonuçları elimize ulaşmadı. Çalışan emekçi arkadaşlarımızın görev süresi dün sona erdi. Şu anda İpekyolu ilçemiz kirlilikle karşı karşıya. İnsanlarımızın yaşamı şu anda tehdit altındadır. Dolayısıyla arkadaşlarımızın işlerine devam etmeleri için gerekli girişimlerde bulunduk ve güvenlik soruşturması sonuçlarının tarafımıza iletilmesini istedik ama bu yapılmadı. Kentin en temel sorunu olan temizlik sorunu halkımızı mağdur edecektir. Çalışan emekçi arkadaşlarımız mağdur olmuştur ve amaç bizimle halkımızı karşı karşıya getirmektir ” diye konuştu.

‘HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDADIRSORUMLU İSE VAN VALİLİĞİDİR’
Bugün burada en rutin, en hayati çalışma olan temizlik çalışmasını yapmak istediklerini ama belediyelerinin etrafını abluka altına polislerce buna izin verilmediğini söyleyen Yacan, karşılaştıkları bu yaklaşıma şu sözlerle tepki gösterdi: 

“Eğer ki Valilik bize güvenlik soruşturmasını gönderseydi, bugün bunları yapmamıza ihtiyaç bile kalmazdı. Söz konusu HDP’li belediyeler olunca kamu kurumu yöneticileri devlet memuru kimliğini bırakıp, siyasi bir kimliğe bürünüyorlar. İlk göreve geldiğimizde İş-Kur’dan işçi istememize rağmen verilmemesi bu yaklaşımın bir sonucudur.  Kamu kurumu yöneticileri taraflı bir durumdadır. Arkadaşlarımızla birlikte gönüllü bir biçimde temizlik çalışması yapacaktık ama bize izin verilmedi. Bunu anlamıyoruz. Bizim çalışmamız alınan ‘eylem ve etkinlik yasağı’nın dışında rutin bir kamu hizmetidir.  Maalesef böylesi bir tutumla karşı karşıya kaldık. Bu tutumu kınadığımızı halkımıza kamuoyuna duyuruyoruz. Arkadaşlarımızın güvenlik soruşturmalarının sonuçlarının bize iletilmesi konusunda Valiliğe çağrıda bulunuyoruz.  Bu kente bunu yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Bu kentin gelişmeye ihtiyacı var. Zaten dezavantajlı bir bölgede yaşıyoruz. Bu engellemelerle yasaklarla bir sonuç alınamaz ve kaybeden bu kent olacaktır. Valilik makamının bize dönüş yapmasını talep ediyoruz. Yoksa bu kent ciddi bir çevre ve halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya kalacaktır. Bunun sorumlusu ilgili makamlar ve Valilik olacaktır.”