24 Eylül 2024 Salı

Xatice İbrahim: DAİŞ çeteleri Kuzey ve Doğu Suriye'de yargılanmalı

Kuzey ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği Eş başkanı Xatice İbrahim, DAİŞ çetelerinin, suçu işledikleri yerde yargılanması gerektiğini belirtti, "Biz insanlık için büyük sorumlulukların altına girdik. Umarım herkes başta da Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlar da DAİŞ çetelerinin yargılanmasında görevlerini oynarlar" dedi.
Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye’de DAİŞ'in alan hakimiyeti büyük bir direnişle sona erdirildi. Şimdi Rojava halklarının gündeminde DAİŞ çetelerinin yargılanması var.
 
30 farklı ülkeden binlerce çete üyesinin yargılanması gerekiyor. Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi bu yargılamanın, DAİŞ'e karşı direnişin verildiği yerde yapılmasını istiyor. 
 
İsveç İçişleri Bakanı Mikael Damberg, bazı Avrupa ülkelerini ziyaret ederek DAİŞ çetelerinin nasıl yargılanması gerektiğini tartışmak için toplantı çağrısı yaptı. Bu çağrının ardından Stockholm’de gerçekleştirilen toplantıya İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Avusturya, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre ve İngiltere’den uzmanlar ve Birleşmiş Milletlerin organı Anitad’dan yetkililer katıldı. 
 
Ancak yargılamanın nerede yapılacağı henüz netlik kazanmış değil. 
 
"YARGILAMALAR SUÇLUNUN SUÇU İŞLEDİĞİ YERDE YAPILMALIDIR"
 
Kuzey ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği Eş başkanı Xatice İbrahim, DAİŞ'lilerin yargılanmasına ilişkin ETHA'nın sorularını yanıtladı. DAİŞ'in işlediği insanlık suçlarına dikkat çeken Xatice İbrahim, "DSG’nin elinde olan DAİŞ çetelerinin yaptıkları zulme maruz kalan insanların kendi haklarını savunması için bu çetelerin yargılanmasını isteme hakkı vardır. Uluslararası kanunlara göre yargılanma suçlunun suçu işlediği yerde gerçekleştirilmelidir" dedi.
 
DAİŞ’in yargılanması aynı zamanda ideolojisinin de yargılanması anlamına geldiğini belirten Xatice İbrahim, DAİŞ çetelerinin sadece bu topraklar için değil bütün yeryüzü açısından bir tehlike oluşturduğunun altını çizdi.
 
Kuzey ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği Eş başkanı Xatice İbrahim “Halen DAİŞ çetelerinin fikirleri var ve gizli karanlık hücre yapıları devam ediyor" dedi. Birçok devletin DAİŞ çeteleri ile çıkar ilişkisi olduğunun altını çizen Xatice İbrahim, şöyle konuştu: "Bugün halen bölgede silah ve insan kaçakçılığı sürmekte. Bunun için birçok ülke, bölgede bu sistemin sürmesini ve kendi çıkarlarını, servetlerini daha fazla artırarak ekolojiye, doğaya ve huzurun sağlanmasına karşı DAİŞ çetelerinin yargılanmasını istemiyorlar. DAİŞ çetelerinin yargılanması ile birlikte bu kendi çıkarları için savaş çıkaranların ve kendilerini zenginleştirenlerin de bölgede istediklerinin önüne geçilmiş olacak."
 
DAİŞ çetelerinin yargılanması ile Ortadoğu’da kimlerin onlara destek verdiğinin de ortaya çıkacağını belirten Xatice İbrahim, "Verdikleri destek nedeniyle bir çok ülke halen çetelerin yargılanması konusunda tutumlarını net olarak ortaya koymakta çekiniyorlar" dedi. 
 
Kuzey ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği Eş başkanı Xatice İbrahim , şunları söyledi: "Kimler silah yardımında bulundu? Sınırlardan nasıl geçtiler? Nerelerde örgütlendiler? Eğitimlerini nerelerde yaptılar? Kimler lojistik destek verdi? DAİŞ çetelerinin uluslararası bir mahkemede yargılanması ile birlikte birçok şey açığa kavuşacak."
 
 
DAİŞ KATLİAMLARINDA EN FAZLA ZARARI KADINLAR GÖRDÜ
 
DAİŞ çetelerinin Ortadoğu’da gerçekleştirdiği katliamlarda en çok kadın ve çocukların etkilendiğini ifade eden Xatice İbrahim, “DAİŞ özellikle kadınlara karşı katliamlarla adını duyurdu" dedi. 
 
Kuzey ve Doğu Suriye Avukatlar Birliği Eş başkanı Xatice İbrahim , bu konuda şunları söyledi: "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim için nasıl ki kadın özgürlük mücadelesi kırmızı çizgi ise DAİŞ çeteleri için de kadınların katledilmesi, köleleştirilmesi DAİŞ’in en temel hedeflerinden biriydi. DAİŞ çetelerinin Ezîdî ve Asuri kadınlarını nasıl kaçırarak köle pazarlarında sattıklarını herkes biliyor. Bu nedenle bizler kadın avukatlar, kadın örgütleri ile birlikte bir komite oluşturarak, DAİŞ çetelerinin kadın ve çocuklara yönelik suçlarını araştırıp, belgeliyoruz. DİAŞ çetelerinin yargılanması için biz kadınlar da hazırlıklarımızı yapıyoruz. DAİŞ çetelerini burada yargılanmasını istiyoruz. Ancak ister burada ister başka yerde yargılansınlar, onların gereken cezayı alması için elimizden geleni yapacağız."
 
DAİŞ çetelerinin insanlığa karşı suçlarının devam ettiğini vurgulayan Xatice İbrahim, "DAİŞ çetelerinin yargılanması insanlığın amacına hizmet etmektedir. İnsan haklarının savunulmasıdır. Umut ediyoruz ki, herkes kendi görev bilinci ile DAİŞ çetelerinin yargılanmasında rolünü oynar. Biz insanlık için büyük sorumlulukların altına girdik. Umarım herkes başta da Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kuruluşlar da DAİŞ çetelerinin yargılanmasında görevlerini oynarlar" dedi.