28 Eylül 2024 Cumartesi

'Virüsün komşularda görülmesi tehlikenin giderek ülkemize de yaklaştığını gösteriyor'

İstanbul Tabip odası ve KLİMİK, Çin'de ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan koronavirüse ilişkin gerçekleştirilen basın açıklamasında "tehlike giderek ülkemize yaklaşıyor" diye belirtildi.

İstanbul Tabip Odası ve Türk Klinik Mikrobiyolaji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan korona virüse ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi.

'MUHİM OLAN, HAZIRLI OLMAK VE PANİĞE KAPILMAMAK'
Basın toplantısında konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, oda olarak görevlerinin halkı bilgilendirmek ve sağlıklarını korumak olduğunu söyledi. Türkiye'nin de virüsle karşılaşacağını söyleyen Saip, "Mühim olan, hazırlıklı olmak, paniğe kapılmamak ve duyarlı olmak" dedi.

Ülkenin sağlık alt yapısı yeterli olduğu sürece, hastalıkla baş edilebileceğine dikkat çeken Saip, Sağlık Bakanlığı'nın kurduğu bilim kuruluna Türk Tabirler Birliği (TTB) gibi bağımsız kuruluşların da olması gerektiğinin altını çizdi.

Bakanlığa hastalık konusunda şeffaf olma çağrısı yapan Saip, "Süreç doğru bilgiler verildiği atlatılabilir ama saklamaya yönelik durumlar da ters tepebilir" uyarısında bulundu.

'TEHLİKE GİDEREK ÜLKEMİZE YAKLAŞIYOR'
Saip'in konuşmasının ardından açıklamayı okuyan KLİMİK Genel Sekreteri Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye ile sınır komşusu ülkelerin hepsinde virüsün ortaya çıkmasını "tehlikenin giderek ülkemize de yaklaştığını gösteriyor" diye değerlendirerek, hastalığın 2 ay önce tespiti yapılması sebebiyle elde edilen bilgilerin sınırlı olduğunu ifade etti.

Hastalığın 2 ila 14 gün süren bir kuluçka süresinden sonra yüksek ateş, nefes darlığı, halsizlik ve kırıklık yakınmalarıyla insanlarda ortaya çıktığını belirten Yavuz, yine de bazı kişilerde hiçbir belirti vermeden de hastalığın seyrettiğinin görüldüğünü kaydetti.

Virüs üzerinde kesin etkili bir ilaç olmadığının altını çizen Yavuz, "Geçmişte farklı mikroorganizmalara karşı kullanılan bazı antimikrobik ilaçların bu virüse karşı da deneysel ortamlarda etkili olabildiği görülmüş ve bu ilaçlar başta ağır seyirli olgularda olmak üzere bazı hastalarda kullanılmıştır" dedi. Virüsün Çin'de yayılmasına rağmen İran, Güney Kore, İtalya gibi bir dizi ülkede ortaya çıktığını belirten Yavuz, küresel salgın (pandemi) konusunda ciddi endişeler taşındığını söyledi.

İlerleyen günlerde ülkede virüsün nasıl seyredeceğine karşın gerçek durumu görmenin söz konusu olmadığını dile getiren Yavuz, önlem olarak ülke genelindeki laboratuvarlarda tanı konulabilecek ekipmanın attırılması gerektiğini belirtti. Yavuz, koruyucu malzemelerin fiyatlarına son zamanlarda fırsatçı bazı kişi ve kurumlarca fahiş zamlar yapıldığına dikkat çekti.

'MASKE TAKMANIN HASTALIĞIN BULAŞMASINI AZALTACAĞINA DAİR KANIT YOKTUR'
Hastalıktan korunmak için aşı olmaması sebebiyle en etkili yöntemin hasta kişilere temas etmekten kaçınmak olduğunu sözlerine ekleyen Yavuz, konuşmasında şunları belirtti: "Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması; zorunlu olmadıkça hastanelere gidilmemesi; ellerin sık sık (özellikle toplu taşıma kullandıktan, kalabalık yerlerde bulunduktan sonra olmak üzere) su veya sabunla yıkanması veya görünür kirlenme yoksa yüzde 60-80 alkol içeren solüsyonlarla 30 saniye ovuşturulması; ellerle ağıza, buruna, gözlere dokunulmaması; hapşırık, öksürük vb belirtileri olan kişilere 1 metreden fazla yaklaşılmaması; ateş, hapşırık ve öksürüğü olan kişilerin evde kalması ve mümkün olduğunca diğer insanlarla temasını kısıtlaması; hapşırık ve öksürük görgü kurallarına uyulması (ellere asla hapşırılmaması, mümkünse bir kağıt mendile hapşırıp, mendili attıktan sonra ellerin yıkanması veya alkollü solüsyonla ovuşturulması veya mendile ulaşılamıyorsa el yerine kola hapşırılması); hastalık belirti ve bulguları olan kişilerin özellikle başka kişilerin bulunduğu ortamlara girecekleri zaman tıbbi maske takması, aynı şekilde hastalık belirtileri olan kişilere evde bakan kişilerin de bu tür maske takmaları ve maskeler kirlendikçe bağlantı yerlerinden tutup açarak atmaları ve sık sık el yıkamaları veya alkollü solüsyonlarla el ovuşturmaları; ateş, öksürük, nefes darlığı semptomları olan kişilerin bir tıbbi maske taktıktan sonra bir sağlık kuruluşuna başvurması gibi önlemlere uyulması önemlidir. (Toplumda tüm bireylerin maske takmasının, SARS-CoV-2'nin kişiler arasında bulaşmasını azaltacağına dair bilimsel bir kanıt yoktur)."

2 bin sağlık çalışanına virüsün bulaştığını, 6 sağlık çalışanının ise hayatını kaybettiğini vurgulayan Yavuz, bu nedenle hastalara bakım verecek sağlık çalışanlarını için gerekli önlemlerin alınmasını da istedi.