20 Eylül 2024 Cuma

Van, Hakkari ve Ağrı'da 8 Mart yürüyüşü

Van, Hakkari ve Ağrı'da sokağa çıkan kadınlar, yeni bir yaşamı yeniden kuracaklarını kaydetti.

Tevgera Jinen Azad (TJA) Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi , "Dem dema jin Jiyan azadiyê ye"  şiarıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Van, Hakkari ve Ağrı'da yürüdü. Hakkari Kent Kadın Dayanışması da eylem yaparak mücadeleyi yükselteceğinin sözünü verdi.

VAN
Van'da Semaver Kavşağında başlayan yürüyüşte "Dem dema jin Jiyan azadiyê ye" pankartı taşınırken, kadınlar 6 Şubat'ta 11 kentte meydana gelen depremler sonrası iktidarın politikaları sonucu katledilen on binler için siyah kıyafet üzerine mor fular taktı.

Yürüyüşte,  "Jin jiyan azadî", "Jin na tirsin hesap bi pirsin", "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın yaşam özgürlük", "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir" lolipoplarını taşındı.

Yürüyüşe, Baro Kadın Hakları Komisyonu, STAR Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın komisyonu, Van Kadın Platformu, KESK Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi'nin yanı sıra onlarca kadın yürüyüş alanına aktı.

Semaver Kavşağı'ndan Mustafa Altay Parkı'na kadar slogan, zılgıt, ıslık ve alkışlarla yürüyen kadınlar, parkta basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama metnini TJA aktivisti Zeynep Kaya okudu. TJA olarak bulundukları her alanda "Jin, jiyan azadî" felsefesi temelinde mücadele etmeyi sürdüreceklerinin altını çizen Kaya, "Ayrıca on binlerce insanın hayatını kaybettiği ve milyonlarca insanın büyük bir travma yaşadığı bu deprem sürecinde, başımıza gelmiş en büyük felaket olan 'tek adam' rejimine ve enkaz altında kalan faşist-cinsiyetçi iktidara karşı, kadın öncülüğünde toplumsal dayanışmayı büyütüyor ve dünya kadınlarının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 8 Mart'ı kutluyoruz" dedi.

KOÇYİĞİT: HESAP SORACAĞIZ
Ardından söz alan HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de, 11 kentte yaşanan depremde resmi ölüm verilerinin aksine yüzbinlerce yurttaşın yaşamını yitirdiğini vurgulayarak, enkaz altında geç müdahale sonucunda yaşamını yitiren her bir yurttaş için kadınların hesap soracağını belirtti. AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarına karşı kadınların alanlarda mücadeleyi büyüteceklerini de kaydeden Gülistan, "Bugün depremin 31'inci günü siz hala kadınlara, yaşlılara, çocuklara depremzedelere bir çadır bile veremediniz. Hala enkazın altında cenazeler var. Ama iktidar ne diyor 'hakkınızı helal edin' buradan söylüyoruz hakkımızı helal etmiyoruz, etmeyeceğiz. Kürdistan, Türkiye ve dünya'da kadınlar iyi, eşit ve özgür bir yaşam için alanlarda. Keşke bugün burada duran polisler keşke depremin olduğu yerde olsalardı. İnsanlar gözlerimizin önünde enkazın altında çıkarılmayı bekledi. O zaman polis, asker, Kızılay neredeydi. Biz günlerce yardım beklerken, Kızılay çadır, konserve ve kan satıyordu. Biz buradan bir kez daha söylüyoruz: bunların hesabını soracağız" dedi.

TUTSAK KADINLAR SELAMLANDI
Rojavada, Rojhilat'ta bir kadın devriminin olduğunu vurgulayan Koçyiğit, Jîna Emînî'nin mücadelesini selamlayarak, "Saclarını direniş uğruna kesen kadınların mücadelesi mücadelemizdir. Sizlerin yanındayız" diye seslendi. Koçyiğit, "Erkek egemen devlet, faşist AKP-MHP zihniyeti kadınlara çok zulüm etti. Özgürlüğümüze, emeğimize çok saldırdı ama başaramadı. Bugün burada binlerce kadın alanlardayız. Kimliğimiz, özgürlüğümüz için mücadele yürütüyoruz. Cezaevinde olan Ayşe Gökkan, Leyla Güven, Gültan Kışanak ve Figen Yüksekdağ'ı buradan selamlıyoruz" ifadelerini kullandı.

HAKKARİ
TJA öncülüğünde Hakkari Devlet Hastanesi'nin bulunduğu alanda basın açıklaması düzenlendi. "Dem dema jin jiyan azadîyê ye" şiarıyla yapılan açıklamaya, HDP Hakkari, Yüksekova ve Çukurca Kadın Meclisi, Barış Anneleri Meclisi, DBP Kadın Meclisi, ÖHD Colemêrg Şubesi üyelerinin yanı sıra yüzlerce kadın katıldı. Açıklamada kadınlar "Dem dema Jin Jiyan Azadiyê ye" pankartı ve Kürtçe, Türkçe yazılı "Güneşimizi kapatamazsınız", "İyi hal değil kötü hal", "Kadın olmazsa toplum özgür olamaz", "Kadınlar birlikte güçlü", "Kadınsız devrim olmaz" ve "Direnişi örgütlüyor, özgürlüğe yürüyoruz" dövizleri açtı.

Açıklama öncesi yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Açıklamanın yapılacağı alan, sokak ve cadde sabahın erken saatlerinde polis ablukasına alındı. HDP Hakkari Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, 2023 yılında 8 Mart'la birlikte, kadınların özgürlük mücadelesinin AKP-MHP iktidarını yıkacağını söyledi. Seven, "Kadınların seçimin en büyük kazananı olacağına inancımız tamdır. Erkek egemenliğine karşı Kürt kadınların ilmek ilmek ördüğü eşbaşkanlık modeli ve kadın özgürlüğünü esas alan demokratik siyaset anlayışı, bu iktidarı bitirecektir. Kadınlar, Maraş merkezli depremlerde enkazın altında kalan bu iktidara karşı, hep birlikte büyük bir zaferle yeni bir yaşamı yeniden inşa edecektir" dedi.

Açıklama, "Jin jiyan azadi", "Bijî berxwedana jînan", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları ve zılgıtlarıyla sona erdi.

HAKKARİ KENT KADIN DAYANIŞMA PLATFORMUNDAN EYLEM
Hakkari Kent Kadın Dayanışma Platformu da, KESK Şubeler Platformu binası önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklama İHD Hakkari Şubesi, KESK, Eğitim Sen ve KESK Kadın Meclisi üyeleri katıldı. "Öfkemizle, isyanımızla, kadın dayanışmasını örüyor, yaşamı yeniden kuruyoruz" pankartının açıldığı açıklamada kadınlar sık sık, "Jin jiyan azadî" sloganlarını attı. Açıklamada konuşan Eğitim Sen Colemêrg Şubesi genel sekreteri Neşe Aydemir, "Savaşın, yoksulluğun, cinsiyet eşitsizliğinin ve kadını güçsüzleştiren ve erkek şiddetine karşı savunmasız bırakmayı amaçlayan bu baskıcı ve çürümüş AKP-MHP iktidar bloğuna karşı kadın mücadelemizi yükselteceğimizin sözünü veriyoruz. 8 Mart günü tüm illerde en geniş kadın platformları ile iktidarın patriarkal politikalarına karşı öfkemizle isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor yaşamı yeniden kuruyoruz" ifadelerini kullandı.

AĞRI
TJA ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde Bazid ilçesinde ise kadınlar HDP İlçe Örgütü binası önünde bir araya geldi. "Dem dema jin jiyan azadîyê ye"  şiarıyla yürüyüş gerçekleştiren kadınlar, "Jinên Ciwan dimeşe erd u esman diheje", "Dem dema Jin Jiyan azadîyê ye!" pankartlarını taşıdı. Kadınlar, "Kadın özgürlüğün gizli bahçesidir", "Kadınlar sokağa eyleme özgürlüğe" dövizleri ile yürürken, "Jin jiyan azadî", "Jin dimeşe erd û esman diheşe", "Bijî berxwedana Jina" ve "Hükümet istifa" sloganlarını attı.

TAŞDEMİR: ACILARIMIZA RAĞMEN YENİ YAŞAMI ÖRECEĞİZ
HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü depremzedelerle dayanışma amaçlı olarak gerçekleştirdiklerini söyledi. Kadınların sesini, isyanını her alanda duyuracaklarını dile getiren Taşdemir, "1 Mart ve 8 Mart tarihleri arasında depremin yaşandığı 11 ilde Kürt kadınlar olarak, feminist kadınlar olarak, Türk kadınları olarak ve devrimci kadınlar olarak depremde etkilenen kadınların yanındaydık. Bir kez daha bunu gözlemledik ki kriz olaylarında en fazla etkilenen ve emek veren kadınlar oldu. Kadınlar enkaz başlarında, kadınlar alanlarda, kadınlar sokaklarda bu rejime karşı, erkek egemenliğine karşı bu zihniyete karşı isyan ediyor yeni yaşamı biz kuracağız sözünü veriyor. Biz acılarımıza rağmen yeni yaşamı öreceğiz" dedi.

'HALKLARIN PARTİSİ HALKLARIN YANINDAYDI'
Kadınların depremin ilk gününden bugüne deprem alanlarında dayanışma gösterdiklerini ifade eden Taşdemir, kadınların halklara elini uzattığını, dayanışma içerisinde yaraları sarmaya çalıştığını sözlerine ekledi. Taşdemir, "Bu çürümüş ve yolsuzluklarla dibine batmış bu iktidardan bir beklentimiz yok. Kaynaklarını halka harcamayan, savaşa, ranta, tecride ve halklar arasındaki düşmanlığa harcayan iktidardan bir beklentimiz yok. Depremin vergilerini yandaşlarına harcadılar. Bu ülkede özgürlük, barış ve demokrasi gelişmesin diye insanları zindanlara atarak tecrit uygulayarak mücadelelerine engel oldular. Gün geldi halk onlara enkaz altında 'Sesimi duyan var mı?' diye günlerce bağırdı. Biz buna şahidiz, çocuklar, kadınlar enkaz altında bizi kurtarın diye bağırdı. Ama o el enkaz altındakilere asla uzanmadı. Deprem bölgesine elini halka uzatan AKP- MHP değildi kadınlardı, halkların partisi halkın yanında vardı" ifadelerini kullandı.

'8 MART HEPİMİZE KUTLU OLSUN'
"Jin jiyan azadî" sloganının dünyanın dört bir yanında yankılandığını dile getiren Dilan, sloganın yankılarının yeni bir yaşamın inşasını müjdelediğini söyledi. Taşdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Kirliliğe karşı güzelliği, karanlığa karşı aydınlığı savunan ve bunun öncülüğünü yapan Kürt kadınlarına selam olsun. Bunun mücadelesini veren, direnen, Rojava'da yeni yaşamı inşa eden kadınlara selam olsun, deprem bölgelerinde yeni yaşamın umudunu taşıyan depremzede kadınlara selam olsun. Onlara sözümüz olsun ki biz yeni yaşamı 'Jin jiyan azadi' şiarıyla yeniden inşa edeceğiz. Kutlu olsun 8 Mart hepimize, kutlu olsun 8 Mart bize."