24 Eylül 2024 Salı

Van Demokrasi Platformu: Tutsakların talepleri karşılansın

Van Demokrasi Platformu polis engeline rağmen açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekti, tutsakların taleplerinin karşılanması istendi.
Van Demokrasi Platformu, Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle hapishanelerde devam eden açlık grevleri ve ölüm oruçlarına ilişkin Sanat Sokağı'nda yapmak istediği basın açıklaması polis tarafından engellenmek istendi.
 
Eyleme, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları cüppeleri ile katıldı. Ova İş Merkezi'nden çıkarken polislerce engellenen platform üyeleri ve avukatlar, valiliğin yasak kararı gerekçe gösterilerek açıklama yapmalarına izin verilmedi. Bunun üzerine platform üyeleri Sanat Sokağı'nda oturma eylemi gerçekleştirdi. Kısa süre sonra "Biji berxwedana zindanan" sloganları atarak Ova İş Merkezi'ne geri dönen platform üyeleri burada kısa bir açıklama yaptı. 
 
Eylemde konuşan ÖHD'li avukat Ekin Yeter, "Mevcut süre gelen açlık grevleri ve ölüm oruçları için basın açıklaması yapmak istedik. Bu planlamamız valiliğin eylem ve etkinlikleri keyfi olarak yasakladığı ve Van'da süregelen uzatmalar şeklinde kararın tarafımıza tebliğ edilmeden sözlü bir şekilde kolluk güçleri tarafından engellendi. Biz de bu durumu oturma eylemi yaparak protesto ettik. Bizde ÖHD'li avukatlar olarak diğer sivil vatandaşların durumunu ön görerek sloganlarla iş merkezine girmek zorunda kaldık. Biz valiliğin bu keyfi kararını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Toplumun üzerinde yaşatılan tüm tecridin bizim üzerimizde de somutlaştığını ve bizlerin binaların içine hapsedilmek istendiğimizin özellikle altını çizmek istiyoruz. Bizler tecridin kırılması, ölümlerin yaşanmaması, cezaevlerinde tabutların çıkmaması için mevcut açıklamalarımıza eylemselliklerimize devam edeceğiz" dedi.
 
Ardından söz alan avukat Erhan Çiftçi ise hukukçu olarak bu durum karşısında susmalarının mümkün olmadığını ve açlık grevine girenlerin kendilerinin müvekkilleri olduklarını belirtti. Avukatlığın yalnızca mahkemelerde savunma yapmak olmadığını vurgulayan Erhan, "Onun yaşam hakkı için de mücadele etmek zorundayız. Onun yaşam hakkı da bizim için kutsaldır" diye kaydetti.