24 Eylül 2024 Salı

Valilik Soma anmasında açılan 'Her şey çok güzel olacak' pankartını yasakladı

Kadıköy'de Soma katliamında yaşamını yitiren 301 madenciyi anma eyleminde polisler "Her şey çok güzel olacak" pankartının İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığı ve pankartın kaldırılmasını istedi.
3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu, Soma katliamının 5. yılı dolayısıyla Kadıköy'de yürüyüş düzenledi.
 
Zeki Göker Kültür Merkezi önünde başlayan yürüyüş Mehmet Ayvalıtaş Parkı'nda sona erdi. Yürüyüş boyunca "Katil devlet hesap verecek", "Soma'yı unutma, unutturma", "İş kazası değil, bu bir cinayet" sloganları atıldı. Polis kitlenin önünün keserek "Her şey çok güzel olacak" pankartının kaldırılmasını istedi. Pankartın kaldırılmasına iitiraz edilmesi üzerine polis "Soma pankartlarında hiçbir sorun yok. Ancak 'Her şey çok güzel olacak' pankartının ve sloganının bugün itibariyle Valilik kararıyla yasaklandığını" söyledi. Ardından da pankartın toplatılmasını istedi. Soru üzerine yazılı talimat olmadığı fakat talimatın İstanbul Valiliği tarafından verildiğini söyledi. "Bugünden itibaren valilik 'Her şey çok güzel olacak' pankartını yasakladı diyoruz öyle mi?" sorusuna polis "Evet" yanıtı verdi. Yürüyüş pankartın kaldırılmasıyla devam etti.
 
Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na gelen kitleye seslenen ÇHD üyesi Av. Tamer Doğan, Soma katliamı davasının ilk gününden itibaren ailelerin yanında oldukları söyledi. Soma davasında devletin sorumluluğu olduğunu ancak bu sorumluluğun bizzat yargı eliyle aklandığını belirtti.
 
Soma davası avukatlara "Neden davayı takip ediyorsunuz" diye sorulduğunu ifade eden Doğan, ÇHD avukatlarının bu davalara baktığı için 10 yıldan fazla hapis cezaları verildiğini kaydetti.
 
Soma katliamının faili Can Gürkan'ın mahkemede yaptığı konuşmayı paylaşan Doğan, Gürkan'ın "Beni yargılarsanız, kapitalistler artık maden ocaklarına yatırım yapmaz" dediğini aktardı. Bu ifadelerinde 5 yıl gibi kısa bir sürede tahliye olmasını sağladığının altını çizen Doğan, "Biz her zaman söylüyoruz, adalet saraylardan çıkmaz sokaklardan çıkar" dedi.
 
Ardından basın açıklamasını DİSK'e bağlı Dev-Yapı İş üyesi Nihat Demir okudu. Demir, Soma katliamının beşinci yılında o günden bu yana iş cinayetlerinin devam ettiğini, işçilerin sendikalaşmasının engellendiğini belirtti. Buna karşı işçi sınıfının talepleriyle yine alanlarda olduğunu vurgulayan Demir, "Soma'nın hesabını soracağız" diye vurguladı.
 
Soma davası avukatlarından ve ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozaağaçlı'nın hapishaneden gönderdiği mektup okundu.
 
Anma, Soma katliamını anlatan belgesel gösteriminin ardından sona erdi.