28 Eylül 2024 Cumartesi

Validebağ Korusu Millet Bahçesi projesi iptal edildi

İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Validebağ Korusunu yok edecek Millet Bahçesi Projesini iptal etti. Proje uygulandığı takdirde korunun doğal kurgusunun yok olacağını, parçalanmış ekosistemlere sahip olacağını belirten mahkeme alanın korunması gerektiğini ifade etti.

Validebağ Gönüllülerinin mücadelesi sonuç verdi. Validebağ'da millet bahçesi projesi iptal edildi. Birinci derece doğal ve tarihi sit alanı ilan edilen Validebağ Korusu, bölgede doğal koru statüsündeki son kalan yeşil alandı ve söz konusu imar planı ile hukuka aykırı şekilde yapılamanın önünü açacaktı. Validebağ Korusu için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onadığı imar planının iptali için Validebağ Gönülleri Derneğinin öncülüğünde dava açılmıştı.

2021 yılı mart ayında açılan davada keşif ve bilirkişi incelemesindeki raporları değerlendiren İstanbul 6. İdare Mahkemesi, korunun tahrip edileceği vurgusuyla imar planı değişikliğini iptal etti.

Mahkeme kararında şu görüşler yer aldı: "Validebağ Korusu Millet Bahçesi Projesinin uygulanması halinde, korunun ışıklandırılması, futbol sahası yanına amfi tiyatro yapılması, fitness alanları oluşturulması, gözlem kulesi yapılması, bisiklet parkuru yapılması, çocuk oyun alanlarının düzenlenmesi ve yeni oyuncaklar eklenmesi, otopark zeminlerinin yenilenerek çim taşı yapılması, binaların kenarlarında bulunan zemin kaplamalarının değiştirilmesinin neticesinde, Validebağ Korusu'nun doğal kurgusunu kaybedeceği, parçalanmış ekosistemlere sahip olacağı ve açık bir biçimde korunması gereken alanın tahribatına neden olacağı anlaşılmakla, dava konusu planlarda şehircilik ilkelerine, planlama esasları ve tekniklerine, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."