24 Eylül 2024 Salı

Umut Kitabevi davası yine ertelendi

'Şemdinli davası' olarak bilinen, Umut Kitabevi'ne yönelik bombalı saldırıla ilgili davanın 6. duruşması görüldü. Sanıkların gelmediği duruşma yine ertelendi. Bir sonraki duruşma 26 Eylül'de.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitabevi'ne yönelik 9 Kasım 2005'te yapılan bombalı saldırıyla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş'in yeniden yargılandığı davanın 6. duruşması, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Tutuksuz sanıkların katılmadığı duruşmaya, davacı olan Umut Kitabevi sahibi Seferi Yılmaz ve Van Barosu avukatları katıldı.
 
Yılmaz, duruşmada ilk sözü aldı ve daha önce verdiği ifadesini tekrarladığını söyledi. Ardından söz alan Van Baro Başkanı Zülküf Uçar ve Van Barosu avukatları, tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanmasını istedi.
 
Mahkeme heyeti, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 26 Eylül 2019'a erteledi.
 
NE OLMUŞTU?
Umut Kitabevi'ne, 9 Kasım 2005'te bomba atıldı. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi de yaralandı. Çevrede bulunanlar 2 kişiyi yakaladı. Yakalananların üzerinden çıkan kimliklerle Astsubay Ali Kaya ve Özcan İldeniz olduğu anlaşıldı. 2 kişiye ait olduğu belirtilen ve kitabevinin önünde park etmiş araçta, 3 kalaşnikof tüfek, bomba malzemeleri ile polis ve asker yelekleri bulundu.
 
Saldırıyla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 19 Haziran 2006'da açılan davada, astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve itirafçı Veysel Ateş'e "adam öldürmek", "çete kurmak" ve "adam öldürmeye teşebbüs" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verildi.
 
Sanık avukatlarının itirazı üzerine Yargıtay kararı bozdu. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar görülen davada, mahkeme heyeti görevsizlik kararı vererek dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne gönderdi. Askeri mahkemedeki ilk duruşmada, sanıkların tahliyesine karar verildi.
 
22 Ocak 2010'da, dosya bu kez Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Avukatların itirazıyla dosya Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, 2 Mayıs 2011'de verdiği kararında, anayasa değişikliği nedeniyle davanın Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülmesine karar verdi.
 
Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ocak 2012'de açıkladığı kararında, sanıklara 39 yıl 10 ay 27 şer gün hapis cezası verdi.
 
Yargıtay kararı tekrar bozardu, sanık avukatları da, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından dönemin Van Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Sarıkaya'nın açıklamaları üzerine, karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren mahkeme yeniden yargılama kararını kabul ederek, tahliye kararı verdi.