24 Eylül 2024 Salı

Uğur Tekstil işçilerinden patronlar hakkında suç duyurusu

Uğur Tekstil işçileri üye oldukları DİSK/Tekstil-Sen'in kendilerini yalnız bıraktığını ve patronla pazarlık yaptığını hatırlattı. Talepleri kabul edilmediği takdirde Zara ürünlerinin satıldığı mağazaların önünde eylem yapacaklarını duyuran işçiler, açıklama sonrasında Urfa Adliyesine giderek yasa ve hukuk tanımayan, çalışma ve yaşam hakkını hukuksuz bir şekilde gasp eden Uğur Tekstil patronları Hayri Uğur ve Servan Zenderlioğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. 

Urfa'da Uğur Tekstil'de DİSK Tekstil, patron ve jandarma iş birliği işten atılan 97 işçi kendilerine verilen sözlerin tutulmaması üzerine Topçu Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. İşçiler, "Uğur Tekstil'in patronları Servan Zenderlioğlu ve Hayri Uğur'u ihbar ediyoruz" dedi. 

Basın metnini okuyan işçilerden Suphi Şahinalp, İnditex'e bağlı Zara markasına üretim yapan Uğur Tekstil'in jandarma zoruyla işten çıkarılan isçiler olduklarını hatırlattı. Yaklaşık altı ay önce DİSK/Tekstil Sen'de örgütlenmeye başladıklarını bunun sonrasında iş verenin tehdit ve baskılarla işçileri vazgeçirmeye çalıştığını dile getiren Şahinalp, başarılı olamayınca da 3 Ekim tarihinde 300 işçiyi işten çıkarıp hileli bir şekilde fabrikayı kapattığını anımsattı. 

'İŞÇİDEN HABERSİZ, TOPLU SÖZLEŞME PAZARLIĞI YAPILDIĞINI ÖĞRENDİK'
Şahinalp, "Kapattığı fabrikayı işçilerin direnme gücünü hesap edemediği için tekrar açmak zorunda kaldı. Kararlı mücadelemiz, direnişimiz, küresel sendikanın çabası ve Zara markasının da müdahil olmasıyla 1 Kasım 2021 tarihinde fabrika tekrar açıldı ve 300 işçi tekrar işe alındı.  Bunun üzerinden 18 gün geçtikten sonar, yani 18 kasımda 97 işçiyi, yani bizleri jandarma tarafından zorla fabrikadan çıkardı. Bizler o güne kadar karşımızda sadece patron var sanırken, meğer üye olduğumuz sendikanın genel başkanının da patron ile işbirliği yaptığını, işçilerin iradesini, kararını hiçe sayarak işçilerden habersiz patronal görüşmeler yaptığını, patronun isteğiyle bu fabrikayı örgütleyen eski bölge temsilcisini görevden aldığını ve yine işçiden habersiz, işçiye sormadan patronal toplu sözleşme pazarlığı yaptığını öğrendik" dedi. 

'SENDİKA PATRONUN AYAK İŞİNİ YAPMAKTAN UTANMADI'
Tekstil Sen Genel Başkanı Kazım Doğan'ın ve sendika genel merkez yöneticilerinin işten atıldıklarından kendilerini yüzüstü bıraktıklarını vurgulayan Şahinalp, "Hiçbir eylemimize katılmadıkları gibi işten atılmamızla ilgili tek bir açıklama bile yapmamaları, hatta telefonlarımızı bile açmamaları patronla işbirliği yaparak bizi sattıklarının en büyük kanıtıdır. Disk Tekstil Sendikası Genel Başkanı Kazım Doğan ve Genel Başkanı Kazım Doğan ve Genel Başkan Vekili Mehmet Ali Başak bu işçi kıyımında değil işçinin yanında olup mücadelemize destek vermek, işçilerin fabrikaya açtığı davaları geri çektirmek için patronun ayak işlerini yapmaktan bile utanmadılar" diye konuştu.

'İŞE GERİ ALINAN İŞÇİLERE ZORLA TUTANAK İMZATILDI'
Çıkarılan 97 işçiden onunun işe geri döndüğünü fakat fabrika avukatının bu işçileri arabulucuya götürerek fabrika hakkında açacakları davadan vazgeçirip ayrıca çalıştığı süre boyunca hiçbir hak ve alacak konusunda dava açmayacağına dair tutanağa imza attırdığını kaydeden Şahinalp, "İşçi işveren ilişkisinden kaynaklı, işçi alacağı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat, işe baslatmama tazminatı, hafta tatili alacağı, Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti (UBGT) alacağı gibi konularda dava açmayacağına, açmış olduğu davalar var ise bu davalardan vazgeçeceğine veya davanın düşürülmesine.... Bu paragrafta yazanlar işçiyi resmen teslim almaktır....bu tutanağa imza atmayı reddeden arkadaşlarımız işe alınmadılar. İşin en acıklı tarafı işveren bunu sendika aracılığı ile yapıyor olmasıdır. Disk tekstil genel başkan vekili Mehmet Ali Başak işçileri açmış olduğu davaları geri çekme ve tutanağa imza atma konusunda ikna etmeye çalışıyor" diye konuştu.

'İLKELERİNİZE UYGUN HAREKETE GEÇİN'
Toplu halde işten atılmalarının üzerinden iki ay geçmesine rağmen ne bir denetim ne de başka bir girişim olduğunu söyleyen Şahinalp, "Çalışırken aldığımız ücretler dışında başka hiç bir geliri olmayan biz işçiler tam iki aydır işsisiz. İki aydır bize yapılan haksızlığın son bulmasını ve işe geri alınmayı bekliyoruz. İki aydır 97 işçi resmen açlığa mahkum edilmiş durumdayız. Artık sabrımız kalmadı. Buradan Zara markasının yetkililerine sesleniyoruz, lütfen bir an önce harekete geçin. Size üretim yapan Uğur Tekstil'in tarafı olduğunuz uluslararası sözleşmelere ve işçi haklarına aykırı bir şekilde bize yaptığı bu işçi kıyımına bu haksızlığa karşı bir an önce harekete geçin. Daha önce aynı şekilde sendikalı olduğumuz için fabrikanın kapatılarak 300 işçinin işten atılmasında nasıl müdahil olup sorunu çözdüyseniz, aynı şekilde bir kez daha sorumluluğunuzu yerine getirmenizi, işçi haklarına ve ilkelerinize uygun bir şekilde harekete geçmenizi bekliyoruz" dedi. 

'İŞSİZ KALAN İŞÇİLERİ MUHATAP ALIN'
Talepleri kabul edilmediği takdirde eylemeler Zara ürünlerinin satıldığı mağazalar önünde yapacaklarını duyuran Şahinalp, "Zara markasından talebimiz altına imza attığı uluslararası anlaşmaların gereğini yapması ve iş verdiği uğur tekstile bir an önce denetim gerçekleştirip işsiz kalan işçileri muhatap almasıdır.

'RESMİ KALAN YETKİLİLER SUÇA ORTAK OLUYOR'
Bugün burada toplanmamızın bir diğer sebebi ise Uğur Tekstil patronları Servan Zenderlioglu ve Hayri Uğur hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı duyurmaktır. Anayasayı ve yasaları ayaklar altına alarak bizi haksız ve hukuksuz bir şekilde işten attıkları yetmiyormuş gibi, isim listelerimizi diğer fabrikalara göndererek başka fabrikalarda iş bulmamıza da engel oluyorlar. Uğur Tekstil de haklarımızı ayaklar altına alıp bizi kapı önüne koydukları yetmezmiş gibi, bizi kara listeye alarak adeta yaşam hakkımızı da gasp etmeye çalışıyorlar. Bu bir insanlık suçudur. İşçi alımı yaptığı halde sırf Uğur Tekstil'den atılan işçiler olduğumuz için bize almayan fabrikalar da bu insanlık dışı suça ortak olmaktadır. Aynı şekilde buna sessiz kalan resmi yetkililer de bu suça ortak olmaktadır.

'SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Açıklamamızdan sonra birazdan hep birlikte Şanlıurfa Adliyesine giderek yasa ve hukuk tanımayan, çalışma ve yaşam hakkımızı hukuksuz bir şekilde gasp eden Uğur Tekstil patronları Hayri Uğur ve Servan Zenderlioğlu hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız."