28 Eylül 2024 Cumartesi

Twitter hesaplarımız jandarma talebiyle kapatılmış

Ajansımızın web sitesi yaklaşık 50 kez kapatılırken, Twitter hesabımıza 2022 yılı içinde iki kez erişim engeli getirildi. Sosyal medya hesaplarımızın kapatılmasının jandarma il komutanlıklarının talebi üzerine verildiği ortaya çıktı. Üstelik tarafımıza tebliğ edilmeyerek itiraz hakkımız gasp edildi. Ajansımızın avukatı Özge Büşra Boyoğlu, kararın Anayasa'ya aykırı olup ölçülülük ilkesinin aşıldığının altını çizerek, iki karara da itiraz etti.

Etkin Haber Ajansı'nın (ETHA) haberlerini paylaştığımız iki Twitter hesabımız il jandarma komutanlıklarının isteği üzerine Hatay ve Erzurum sulh ceza hakimlikleri tarafından hukuksuzca kapatıldı. 16 Mayıs 2022 tarihinde 82 bin takipçili ETHA (@etkinhaberetha) hesabımız kapatılmış daha sonra açtığımız ETHA (@ethaetkin) isimli hesabımız da bir gerekçe sunulmadan 20 Aralık 2022'de kapatılmıştı. Karar tarafımıza tebliğ edilmediği için de itiraz hakkımız gasp edilmişti.

Kapatılma kararlarının Erzurum 1. Sulh Ceza Hakimliği ve Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verildiği ortaya çıkmıştı.

DEVRİM ŞEHİTLERİNİN ANILMASI MİLLİ GÜVENLİK SORUNUYMUŞ
@etkinhaberetha adlı hesabımız hakkında Erzurum İl Jandarma Komutanlığının şikayeti üzerine kapatma kararı verildiği öğrenildi. Erzurum 1. Sulh Ceza Hakimliği, paylaşılan haberlerin "milli güvenlik ile kamu düzenini" tehdit ettiğini iddia etti. Söz konusu haberler ise devrim şehitlerinin anması, Türk devletinin Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırılarından oluşuyor. Mahkeme kararında bir hafta içinde Erzurum 2. Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz yolunun açık olduğu belirtilse de karar tarafımıza iletilmediği için itiraz hakkımız gasp edildi.

KARARLAR TEBLİĞ EDİLMEYEREK İTİRAZ HAKKIMIZ GASP EDİLDİ
İlk kapatma kararının ardından açtığımız @ethaetkin isimli hesabımız için Hatay Jandarma Komutanlığı'nın şikayeti üzerine Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından kapatıldı. Mahkeme, kapatılma gerekçesi olarak ise "milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesini" sundu. Mahkeme, ajansımızın sosyal medya hesabıyla birlikte çok sayıda kişisel hesap hakkında da kapatma kararı verdi. Bu karara da Hatay 2. Sulh Ceza Hakimliğine 7 gün içinde itiraz yolu açık olsa da tarafımıza tebliğ edilmeyerek hakkımız elimizden alındı.

AV. BOYOĞLU: ADİL YARGILANMA HAKKI ZEDELENDİ
Ajansımızın avukatı Özge Büşra Boyoğlu, mahkeme kararlarına itiraz etti. Erzurum 1. Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itirazda kararın Anayasa'ya aykırı olduğu kaydedildi. Gerekçe olarak ise usule uygun tebligat yapılmadığına dikkat çeken avukat Boyoğlu, mayıs ayında kapatılan hesabımızla ilgili karara ancak 2 Ocak 2023 tarihinde İstanbul Anadolu Ceza Mahkemeleri Ön Büro aracılığıyla ulaşabildiğini bu durumun da adil yargılanma hakkının zedelenmesine sebep olduğunu belirtti.

'JANDARMA KOMUTANLIĞI TALEBİYLE KAPATMA KARARI VERİLEMEZ'
Öte yandan erişim engeli kararının hakim, cumhurbaşkanlığı veya ilgili bakanlıkların talebi ile verilebileceğine dikkat çeken ajansımızın avukatı Boyoğlu, Erzurum İl Jandarma Komutanlığının talebi ile kapatma kararının verilmesinin da kanuna aykırı olduğunu ifade etti.

'HUKUKSUZ, SOYUT, YETERLİ İNCELEME YAPILMADAN VERİLMİŞ BİR KARAR'
Erişim engeli kararının gerekçesiz olduğunu da ekleyen Boyoğlu, erişim engeli getirilen URL adreslerinin Etkin Haber Ajansı'nın Twitter adresine ait olduğunu ve ajansın bu hesap üzerinden haberlerini paylaştığını belirtti. Adresteki hangi içeriklerin, haberlerin, yazıların, hangi yönlerden, ne şekilde ve hangi örgütün cebir ve şiddet içerikli yöntemlerini övücü ve meşrulaştırma amacı taşıdığı, TC'yi alenen nasıl aşağıladığı, TC devleti aleyhine kamuoyunu yanıltıcı mahiyetteki haberlerin hangileri olduğu, hangi paylaşımların kamu düzenine aykırı şekilde örgüt propagandası taşıdığı hususunda herhangi bir belirlemeye, somutlamaya yer verilmeksizin hukuki dayanaklardan yoksun, soyut ve genel bir gerekçeyle titiz bir inceleme yapılmadığının altını çizdi.

'AĞIR BİR HUKUK İHLALİ'
Öte yandan erişim engeli verilen URL adreslerinin altı tane olduğunu belirten avukat Boyoğlu, mevcut kararın gerekçesiz olduğu gibi her adres için ayrı ayrı somut gerekçelerin sunulmamasının da Anayasaya aykırı olduğunu kaydetti.

Söz konusu paylaşımların "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ile "basın hürriyeti" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Av. Boyoğlu dilekçesinde, "Somut deliller olmadan, sırf subjektif hareketle 'kamu düzeni ve güvenliğinin ihlali, terör örgütü propagandası yapılması' gerekçe gösterilerek, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti engellenemez" dedi. Av. Boyoğlu, son olarak Erzurum 1. Sulh Ceza Hakimliği kararına ilişkin itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "ETHA'nın Twitter hesabına erişimin tamamen engellenmesinin yasal dayanağı yoktur, verilen karar yasal dayanaktan yoksundur ve ağır bir hukuk ihlalidir. Erzurum 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar, gereklilik, ölçülülük, ceza sorumluluğunun şahsiliği ve hukuk devleti gibi temel hukuk ilkelerine aykırıdır."

'HESAP İKİNCİ KEZ JANDARMA KOMUTANLIĞI TALEBİYLE ENGELLENDİ'
Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliğine yapılan itirazda ise yine usule uygun tebligat yapılmadığının altını çizen Av. Boyoğlu, ETHA'nın Twitter hesabına ikinci kez erişim engeli getirildiğini kaydetti. Bu kararla birlikte basının kamuoyunu bilgilendirmesi hem de kamuoyunun bilgi edinmesinin önüne geçildiğine dikkat çeken Av. Boyoğlu, kararda geçen 13 adet URL adresine getirilen erişim engelinin Hatay Valiliği İl Jandarma Komutanlığının talebiyle verildiğini, bu kararın ancak cumhurbaşkanlığı, ilgili bakanlıkların talebiyle verilebileceğini bu nedenle de yasaya aykırı olduğunu söyledi.

ETHA'nın haberlerini Twitter hesabından paylaştığını belirten Boyoğlu, mevcut kararın gerekçesiz olduğu gibi her adres için ayrı ayrı somut gerekçelerin sunulmamasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ekledi.

'ANAYASA'YA AYKIRI OLUP ÖLÇÜLÜLÜK İLKESİ AŞILMIŞTIR'
Söz konusu kararla "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ile "basın hürriyeti"nin gasp edildiğini altını çizen ajansımızın avukatı Boyoğlu, "ETHA'nın Twitter hesabının erişime tamamen engellenmesi Anayasa'ya aykırı olup ölçülülük ilkesi aşılmıştır" dedi. Düşünceyi açıklama ve yayma, ifade özgürlüğünün demokratik hukuk devletinin vazgeçilmezi olduğunu belirten Av. Boyoğlu, "EthaEtkin isimli web sitesine erişimin engellenmesinin yasal dayağı yoktur, verilen karar yasal dayanaktan yoksundur ve ağır bir hukuk ihlalidir. Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen karar, gereklilik, ölçülülük, ceza sorumluluğunun şahsiliği ve hukuk devleti gibi temel hukuk ilkelerine aykırıdır" dedi.