16 Eylül 2024 Pazartesi

Tutuklu Boğaziçililer: Vicdanımız rahat

Tutuklu Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Yılmaz, gönderdiği mektupta tutuklanmalarının hukuksuz olduğuna dikkat çekerek "Vicdanımız rahat yatmaktayız" dedi.
Boğaziçi Üniversitesi’nde Efrin işgali için lokum dağıtanları protesto ettiği için tutuklanan öğrencilerden Deniz Yılmaz, komuoyuna açık mektup göndererek “Vicdanımız rahat yatmaktayız ve vicdansızca davranmadığımız için gururluyuz” dedi.
 
Mektubunun tüm tutuklu Boğaziçili arkadaşlarının ortak görüşü olduğunu belirten Yılmaz, ortak politik tek noktalarının demokrasi ve vicdan olduğunu kaydetti. Yılmaz, tutuklama kararının gereksiz olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Çünkü kanıtlıdır ki hiçbirimiz herhangi kaçma girişiminde bulunmadık, ya okuldan ya da hakkımızda gözaltı kararı çıktığını haber aldığımızda teslim olmak suretiyle gözaltına alındık. Yasal süreci tehlikeye atacak herhangi fiiliyatımızın bulunmadığına inanıyoruz ve tutuklu yargılanmamızın bir keyfi uygulama olduğu kanaatindeyiz. Verilen tutuklama kararı tamamen kanunsuzdur; çünkü itham edildiğimiz suçlamalar ifade özgürlüğünü aşan herhangi fiiliyat içermemektedir. Suçlamamız toplumda infial yaratmaya dayandırılmaktadır, ancak infial ve benzeri ağır ceza kanununda yer almamaktadır. Ağır ceza kanunu temelini fiiliyatta işlenen suçlara dayandırmaktadır ve bu bağlamda istenen tutukluluk tamamen hukuksuzdur.”
 
İKTİDAR HEDEF GÖSTERDİ SAVCI TUTUKLADI
 
Yılmaz, siyasi iktidar tarafından hedef gösterilmelerini ve savcının adliyeye sevk edildiklerini gün değiştirilmesinin, yeni savcının sorgulamaya gerek duymadan tutuklanmaları istemiyle kendilerini mahkemeye sevk etmesinihatırlattı. "Aynı zamanda bir tutuklama kotası konulduğu kanısındayız, çünkü delil olarak sunulan fotoğraflarda bile olmayanlar veya hasbelkader kareye girmiş insanlar da gözaltına alınmış ve tutuklama istemiyle hâkim karşısına çıkarılmıştır" diyen Yılmaz, eğitim hakkından mahrum bırakıldıklarına dikkat çekti.
 
Erdoğan'ın 'Komünistlere okuma şansı vermeyeceğiz' açıklamasına atıfta bulunan Yılmaz, "Tutukluluk kararımız fiiliyatla eğitim hakkımızı elimizden almıştır" dedi.