24 Eylül 2024 Salı

Tutsak yakınları eylemlerine devam ediyor

İmralı Hapishanesi'nde Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi talebiyle süren açlık grevi ve ölüm orucu yapan tutsakların yakınları birçok yerde eylem yaparak, tecirin kaldırılmasını istedi. Polis, ailelere saldırarak, eylemleri engellemeye çalıştı.
İmralı Hapishanesi'nde bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi talebiyle açlık grevi ve ölüm orucu yapan tutsakların yakınlarının hapishane önlerinde yaptıkları eylemler devam ediyor.
 
DİYARBAKIR
 
Diyarbakır’ın Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda 1 Mayıs’tan bu yana eylem yapmaları engellenen aileler, Batıkent Kavşağı’nda bir araya geldi. Polis, ailelerin etrafını sararak, saldırdı. Saldırıda Hızal Yıldırım gözaltına alındı ancak bir süre sonra serbest bırakıldı. 
 
Aileler, HDP milletvekilleri Saliha Aydeniz, Semra Güzel, Remziye Tosun ve Musa Farisioğulları da destek verdi. 
 
Tutsak yakınları buradan HDP Diyarbakır İl binasına kadar yürüyüşdü. HDP önünde yapılan açıklamada konuşan tutsak yakını Güler Yüksekbağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi ve tecridin kaldırılmasını istedi.
 
GEBZE
 
Gebze Hapishanesi önünde 38 gündür polislerin "eylem yasak" diyerek engellemeye çalıştığı tutuklu aileleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gebze ilçe binası önünde bir araya gelen aileler, araçlara binerek cezaevinin önüne gitmek için yola çıktı. Hapishaneye yakın bir yerde önü polis tarafından kesilen aileler, araçlardan inerek yürüdü. 
 
Tekrar önleri polis tarafından kesilen aileler, "Çocuklarımız için buradayız, oturacağız kimseye zararımız yok" diyerek tepki gösterdi. Ailelere hakaret eden polisler, "Teröristler! Her gün sizinle uğraşıyoruz. Siz gidin, Abdullah Öcalan gelsin" dedi.  
 
Etrafı ablukaya alınan aileler, polisin tüm hakaretlerine rağmen alandan uzaklaşmadı. Bir süre daha önlerinin kesildiği yerde beklemeye devam eden aileler, "Bizi öldürseniz de, gelmeye devam edeceğiz. Bize hakaret edemezsiniz" ifadelerini kullandı. Aileler, bekleyişlerini devam ettirince müdahale eden polis, aileleri darp ederek araçlara bindirdi. 
 
Aileler yarın yine geleceklerini belirterek, alandan uzaklaştı. 
 
Polis ve ailelerin tartışmalarının devam ettiği anlarda gazetecilerin görüntü almasına engel olan polis, "Çekim yapmayın, yeter artık" diyerek çekim yapılmasına engel oldu. 
 
‘HEPİMİZ TECRİT ALTINDAYIZ’
 
HDP Gebze İlçe Örgütü'ne gelen aileler, burada açıklama yaptı. 1 Mart'tan bu yana açlık grevinde olan Hatice Calıhan'ın annesi Zeynep Calıhan,  "Devletin sistemi budur işte. Bizim çocuklarımız ölüyor. Biz anne olarak çocuklarımız ölsün istemiyoruz. 38 gündür buradayız. 38 gündür aynı zulüm, aynı muamele. Yumuşama hiç yok. Meclis'te anneler bulunuyor şu an; ama onları da dinlemiyorlar. Dün Meclis Başkanı ile görüştü orada anneler ama görüşmenin sonucunda hiçbir açıklama yapılmadı. Biz Meclis Başkanı başta olmak üzere yetkili herkesin açıklama yapmasını istiyoruz. Leyla Güven ve Nasır Yağız şahsında tüm grevde olanlar için ses vermelerini istiyoruz. Sadece Kürt anneleri değil, Türk anneleri de bilsin hepimiz tecrit altındayız. Ellerimize el versin tüm sanatçılar, yazarlar. Biz sonuna kadar direnmeye devam edeceğiz" dedi.
 
VAN
 
Tecridin kaldırılması amacıyla açlık grevi ve ölüm orucunda olan tutukluların aileleri Tutuklu Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER) Van Şubesi'nde bir araya geldi. Sanat Sokağı'nda açıklama öncesi anneler dernek binasında kilamlar seslendirdi. Açıklamaya HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, HDP ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl eşbaşkanları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ile çok sayıda yurttaş katıldı. 
 
Dernek binasından Sanat Sokağı'na gitmek isteyen annelere polis izin vermedi. Polis gazetecilerin de görüntülerini sildi. Yine gazetecilere polisler tarafından Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı. 
 
'ÇOCUKLARIMIZIN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
 
Açıklamaya izin verilmemesi üzerine dernek binasından üçer kişilik gruplar halinde çıkılmasına izin verildi. Anneler, avukatlar ve partililerden oluşan kitle HDP Van İl Örgütü binasına geçti. Burada açıklama yapan 151 gündür Kandıra F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde açlık grevinde olan Necla Atak'ın annesi Emine Atak, "Tek amacımız çocuklarımızın sesini duyurmaktı ama polis ablukasına alındık. Biz sadece barışı ve çocuklarımızın sesini duyurmak istedik. Biz barış ve özgürlük istiyoruz. Ama bize verilen cevap, 'umurumuzda değil' oldu" dedi. Çocuklarının açlık grevinin 6 ayını geride bıraktığını söyleyen Atak, onların sesine ses olmaya devam edeceklerini söyledi.
 
Açıklama çekilen zılgıt ve atılan sloganlarla son buldu.  
 
İSTANBUL
 
İmralı tecridinin kaldırılması talebiyle çocukları açlık grevinde olan aileler, bir kez daha Bakırköy Cezaevi önünü gitti. Ailelere, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da destek verdi. 
 
E-5 Otoyolu kenarında toplanan aileler, polisin kendilerine sürekli müdahale etmesi nedeniyle bu sefer bulundukları yerde oturma eylemi gerçekleştirdi. Bir süre burada oturan aileler, daha sonra kalkıp yolun karşı tarafına geçmek istedi. Üst geçide doğru yürüyen ailelerin önü polisler tarafından kesildi. Polisler herkesi bir anda köprüden geçmesine izin veremeyeceğini söyledi. Aileler ve avukatlar karşıya geçeceklerini söylemeleri üzerine polis kitleye izin verdi. 
 
HDP Bakırköy İlçe Örgütü'ne kadar yürüyüş yaptı. Aileler yürüyüş boyunca "Biji berwedana zindana" sloganları atarak grevlere dikkat çekti.
 
ADANA 
 
Adana'da da açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla tutuklu anneleri İsmet İnönü Parkı'nda bir araya geldi. Siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin destek verdiği eylemde anneler polis ablukasına rağmen parkta oturma eylemi yaptı. 
 
Anneler, kendilerini kalkanlarla çevreleyen polislere, "Hava çok sıcak, bir açılında hava alalım. Nefes alamıyoruz" diyerek tepki gösterdi. Anneler adına konuşan Nejla Kocaman, tutukluların durumlarının kritik aşamaya geldiğine dikkat çekerek, hükümetin bir an önce hareket etmesini istedi. Kocaman, “éstanbul seçimlerini bıraksınlar. Önceliğimiz açlık grevinde olan gençlerimizdir. Gençlerimiz ölümle burun buruna. Devlet bir an önce adım atsın. Çocuklarımız ölmesin" dedi.
 
Eylem sonrası kitle "Biji berxwedana zindana" sloganları ve alkışlarla HDP İl Örgütü'ne geçti. 
 
MARDİN 
 
HDP, DBP, Barış Anneleri Mardin Meclisi ve Mardin'deki tutuklu yakınları PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı devam eden açlık grevi ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek amacıyla Mardin'in Nusaybin ilçesinde açıklama yaptı. Aralarında HDP Mardin Milletvekili Ebru Günay'ın da olduğu kitle HDP Nusaybin ilçe binasının önünde bir araya geldi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı parti binası önünde açıklama yapan HDP'li Günay, ölüm orucuna başlayan isimlerin de aylardır açlık grevinde olduğunu hatırlattı.
 
Tehlikenin her geçen gün arttığına dikkat çeken Günay, sözlerine şöyle devam etti: "Her anın daha da önemli olduğu anlamı taşıyor. Yaşam hakkının bu kadar kutsal olduğu bir coğrafyada bize daha çok iş düşüyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz; bu süreçte cezaevlerinde 7 can yaşamına son verdi. Bundan sonra bir saniye daha kaybetmeden, tek bir can daha kaybetmeden, annelerimizin yüreği daha fazla yanmadan bir an önce açlık grevi eylemcilerinin taleplerini yerine getirin. Arkadaşlarımızın talepleri özünde çok basit aslında. İmralı adasında yasaların güvence altına alındığı, aile avukat görüşlerinin düzenli ve sistematik olarak sürekli sürdürülmesini talep ediyoruz. Talebin kendisi meşru ve yasal. Arkadaşlarımız bu hükümeti bu devleti yasalarına uymaya davet ederek, kendi direnme haklarını kullanıyorlar" diye konuştu. 
 
Günay, hükümete tecride son verme çağrısı yaptı. Eylem alkışlarla sona erdi.