24 Eylül 2024 Salı

Tutsak yakını Medine Kaymaz: Adaletsizlikler son bulsun

Oğlu Tekirdağ F Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen Medine Kaymaz, bir saatlik görüş için yaptığı yolculuğun iki gün sürdüğünü belirterek, hapishanelerdeki keyfi uygulama ve hak ihlallerine tepki gösterdi.

Tekirdağ F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutsak edilen Bayram Kaymaz'ın annesi Medine Kaymaz, oğlu ve diğer tutsaklara dönük baskı ve hak ihlallerine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi.

Binlerce tutsağın zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Kaymaz "Tutukluların istedikleri verilmiyor, yemekler kötü, elektrik faturalarını ödüyorlar ama rahat bir duş dahi alamıyorlar. Haklarını aradıklarında işkence uygulanıyor. Disiplin cezaları veriliyor" ifadelerini kullandı.

Görüş için İzmir'den Tekirdağ'a gittiğini söyleyen Kaymaz, "Bir saatlik görüş için gidiş gelişim iki gün sürüyor. Çocuklarımıza adaletsizlik ve hukuksuzluk uygulanıyor ancak ne biz ne de çocuklarımız boyun eğmeyecek. Cezaevinde 30 yıl kalan tutuklulara pişmanlık dayatılıyor. İnfazları yakılıyor, erteleniyor. Tek suçları ise Kürt olmalarıdır" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde 24 yıldır ağır tecrit altında tutulduğunu dile getiren Kaymaz, "İki yıldır ne ailesi ne de avukatlarıyla görüşemiyor. Yaşıyor mu, sağlık durumu nasıl? Kimse bilmiyor. Bu adalet değil. Savaşla Kürtler boyun eğmez. Öcalan özgür olursa, cezaevlerinde de baskılar son bulur. Kürt halkı da Türk halkı da özgür olur. Tecrit kalkarsa herkes daha rahat yaşar. Artık çocuklarımız üzerinde yürütülen adaletsizlikler son bulsun" ifadelerini kullandı.

İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın, hapishanelerde hak ihlallerinin her geçen gün arttığını belirtti ve "Mahpusların nakilleri ailelerinden uzak kentlere yapılıyor. Böylece ailelerin çocuklarıyla görüşmelerine engel olunuyor. Hasta tutukluların tedavileri sağlanmıyor. Bu durum hastalıkların kronikleşmesine neden oluyor. Yemekler kalitesiz çıkıyor. Sağlıklı beslenme olmadığı için hastalıklar artıyor. Mahpusların tahliyeleri verilen keyfi disiplin cezalarıyla engelleniyor. İHD olarak siyasi tutuklulara yönelik baskıların son bulmasını istiyoruz" dedi.