28 Eylül 2024 Cumartesi

Tutsak gazeteci Şahinli'ye beş yıl sonra bir dava daha

29 Ekim'de tutuklanan 9 Kürt gazeteciden MA muhabiri Ceylan Şahinli hakkında "BÖG propagandası" iddiasıyla 2017 yılında açılan soruşturma, 5 yıl sonra davaya dönüştürüldü. Şahinli, "5 sene boyunca varlığından bile haberim olmadığı bir soruşturma ne tesadüfse tutuklanmam ardından bana tebliğ edildi" ifadelerini kullandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 29 Ekim'de tutuklanan 9 Kürt gazeteciden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ceylan Şahinli hakkında 2017 yılında "BÖG propagandası" iddiasıyla açılan soruşturma 5 yıl sonra davaya dönüştü.

İki aydır Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan gazeteci Şahinli, gönderdiği mektupta hapishanede maruz kaldıkları hak ihlallerine dikkat çekti. Saat 16.00'dan sonra kaloriferlerin kapatıldığını söyleyen Şahinli, "sosyal aktiviteye" ise sadece kendi koğuşunda bulunan arkadaşlarıyla çıktıklarını, diğer koğuştakilerle yan yana gelmelerine izin verilmediğini kaydetti. Tutuklandıkları günden bu yana iki kez tutuk incelenmesi için hakim karşısına çıktıklarına dikkat çeken Şahinli, hakimin yüzlerine bakmadan tutukluluğun devamı kararı verdiğini ifade etti.

"BÖG propagandası" iddiasıyla açılan davaya ilişkin savcılıkta avukatsız ifade vermeye zorlandığını aktaran Şahinli, "Israrla avukat istememe rağmen savcı 'avukata gerek yok' demesi gelinen noktayı gösteriyor. Hakim ceza talebinde bulundu, Sibel Tekin için 'örgüt' bulmayan yargı, beni PKK'nin üyesi Birleşik Özgürlük Gücü'nün de (BÖG) propagandacısı ilan etti. 7 Mart'ta davam görülecek, hakime soracağım 'ne karar verdiniz' diye. Bu arada dava açılan soruşturma 2017'den kalma. 5 sene boyunca varlığından bile haberim olmadığı bir soruşturma ne tesadüfse tutuklamam ardından bana tebliğ edildi" ifadelerini kullandı.