24 Eylül 2024 Salı

Tutsak annelerinden Adalet Bakanı'na: Mesajının arkasında dur

Diyarbakır'da engellemelere rağmen oturma eyleminin ardından yürüyüş yapan tutsak anneleri, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ü verdiği mesajların arkasında durmaya çağırdı.
Hapishanelerde süren açlık grevleri ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için 18 gündür Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nın karşısında bir araya gelen tutsak annelerinin eylemleri devam ediyor. Parkın karşısında bulunan eski Un Fabrikası önünde bugün de toplanan anneler, polis ablukası altında bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Annelerin çevresi TOMA'lar ve çevik kuvvet polisleri tarafından sarılırken, gazetecilerin görüntü alması engellendi.
 
Annelerin eylemine, HDP Diyarbakır Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Remziye Tosun, Musa Farisoğulları ile HDP ve DBP yöneticileri katıldı.
 
'BASKILAR BİZİ YILDIRAMAZ'
 
Yenişehir ilçesi tarafından gelen grubun içindeki erkeklerin çıkarılmak istenmesi üzerine polisler ve kadınlar arasında tartışma yaşandı. Polisler kadınlara, "Bu eylem baştan beri annelerin eylemiydi bayların değil. Buradan ayrılın, sadece anneleri alacağız" demesi üzerine kadınlar, "Bu salt annelerin eylemi değil" dedi.
 
AİLELERİN SLOGAN SESLERİ KISILMAYA ÇALIŞILDI
 
Tüm baskı ve engellemelere rağmen anneler alınan çemberde, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Hak hukuk adalet zindanlarla gelecek"  sloganlarını atarak kapalı bir işyerinin kepenklerine vurarak ses çıkardı. Tutuklu annelerinin slogan atmaları sırasında polislerin çalışır durumdaki TOMA araçlarından gürültülü sesler çıkarmaları dikkat çekti.
 
Çevrede bulunanlar ıslık ve alkış çalarak tutsak annelerine destek verirken, polisler erkeklerin dağılmasını istedi. Bunun üzerine ailelerin yanına gelen milletvekili Tosun, "Açlık grevinde olanların abileri, amcaları, dayıları yok mu? Bu insanların çocukları, kardeşleri aylardır açlık grevindedir. Ben olsam ben de ayrılmam bu sokaklardan" diye belirtti.
 
Tüm engellemelere rağmen 3 ayrı noktada bulunan tutuklu anneleri birleşerek TUAY-DER binasına doğru yürüyüşe geçti.
 
'DEVLET GÖZÜNÜ KULAĞINI KAPATMIŞ'
 
Koşuyolu'ndan TUAY-DER'e doğru yürüyen tutuklu yakınları ve anneler sık sık, "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Her yer zindan her yer direniş" ve "Hak hukuk adalet zindanlardan gelecek" sloganları attı. TUAY-DER önünde açıklama yapan tutuklu annelerinden Meryem Soylu, annelerin günlerdir Meclis'te çocuklarının seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirterek, "Anneleri yıldırmak için Meclis'in banyosu ve mutfağı kapatılmış. Annelerin orda olmasının nedeni hiç kimsenin ölmesini istememeleridir. Ben dokuz buçuk yıl cezaevinde kaldım ama oradaki baskı ve vahşet hiç bir yerde yok. Müslümanım diyenler nerde? Kimse görmüyor mu? Bu mu Müslümanlık, bu mu adalet? Devlet gözünü kulağını kapatmış annelerin sesini duymamaya çalışıyor. Adalet Bakanlığı verdiği mesajın arkasında dursun, yoksa Kürt halkı kanmaz artık bu açıklamalara" dedi.
 
Yapılan açıklamanın ardından tutuklu aileleri, alkış çalarak dağıldı.