24 Eylül 2024 Salı

Tutsak anneler: Neyimizden korkuyorlar

Hapishanelerde açlık grevinde olan çocuklarının taleplerinin karşılanması için 14 gündür oturma eylemini sürdüren anneler, "Neyimizden korkuyorlar" diyerek, polisin tutumuna tepki gösterdi.
Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle hapishanelerde süren açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerine dikkat çekmek amacıyla eylem yapan tutsak anneleri, Koşuyolu Parkı'nın karşısında bulunan eski Gürbüz Un fabrikası önünde oturma eylemi yaptı.
 
Annelere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Saliha Aydeniz, Remziye Tosun ve Semra Güzel, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Hülya Uyanık Alökmen ve Zeyyat Ceylan destek verdi. Anneler "Bijî berxwedana zindanan", "Direne direne kazanacağız", "Leyla Güven onurumuzdur", "Zindanlarda direnen yoldaşlara bin selam" ve "Hak hukuk adalet zindanlardan gelecek" sloganları attı. Dün Batıkent Kavşağı'nda yaptıkları oturma eylemi sırasında etraflarının zırhlı araçlarla çevrilmesine tepki göstermek için anneler, artık Batıkent Kavşağı'nda bir araya gelmeyeceklerini söyledi. Polis, annelere destek vermek için gelen erkekleri alandan çıkarması ise dikkat çekti.
 
TOSUN POLİSİN ABL?UKASINI PROTESTO ETTİ
 
Polisin gazetecileri abluka dışına çıkarmak istemesi üzerine polise tepki gösteren Milletvekili Saliha Aydeniz, "Basını neden dışarıya çıkarıyorsunuz. Burada yaşananları kamuoyunu yansımasını mı istemiyorsunuz?" diye konuştu. Milletvekili Remziye Tosun ise polisin gazetecilere dönük tutumunu protesto etmek için polis çemberi dışında bulunan bir gazetecinin kamerasını alarak polis ablukası altındaki anneleri çekmesi dikkat çekti. Daha sonra anneler alkış, zılgıt ve sloganlarla TUAY-DER Diyarbakır Şube binasına geçti. Yürüyüş sırasında annelere destek olmak isteyenlere polis saldırdı. TUAY-DER binası önünde anneler adına açıklama yapan Rukiye Işık, çocuklarının açlık grevi direnişini sahiplendiklerini ve yüreklerinin yandığından dolayı da alanlarda mücadele verdiklerini dile getirdi.
 
Polis ablukasına tepki gösteren Işık, polis ve askerlerin de annelerinin olduğunu ifade ederek, "Önlerimizi kesmesinler. Biz evde yemek yiyemiyoruz. Neden kimse bizi görmüyor. Tayyip Erdoğan'ın da çocukları var. Erdoğan'ın yüreği yanıyorsa annelerin çığlığını duysun. Onlar 3 gün bir şey yemese dayanabilirler mi?" diye konuştu.
 
'NEYİMİZDEN KORKUYORLAR'
 
Açlık grevcilerinin sağlık durumlarının kötü olduğunu vurgulayan Işık, "Anneler, artık gece yastığa başlarını koyamıyor. Sürekli keyfi bir şekilde yürüyüşlerimiz engelleniyor. Elimizde silah mı var? Neden bu şekilde ablukaya alınıyoruz? Biz savaşı değil barışı istiyoruz. Neyimizden korkuyorlar" diye belirtti.