19 Eylül 2024 Perşembe

'Türkiye tamamlanmayan yaslar ülkesidir'

Kayıplar Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşan TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, "Türkiye gibi ülkeler tamamlanmayan yaslar ülkesidir" dedi. Kayıp yakını Emrah Aydınlar ise "Her gün devletin bize dayattığı acıyla terbiye edildik" diye konuştu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, "Kayıplar Haftası" kapsamında Sinetopya merkezinde etkinlik düzenledi. Etkinliğe 1994 yılında gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın kardeşi Emrah Aydınlar, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ve İHD üyeleri katıldı.
 
Bakkalcı, yaptığı konuşmada, İHD verilerine göre 1980-2002 yılları arasında 838 kişinin kaybedildiğini söyledi. Kayıpların sadece geçmişin meselesi olmadığını belirten Bakkalcı, kaybedilen kişiye ilişkin umudun devam ettiği, kaybın kabullenilmediği durumda yas sürecinin tamamlanmadığını dile getirdi. Bakkalcı, "Bunların aileler üzerinde  büyük bir travma yaratıyor. Türkiye gibi ülkeler tamamlanmayan yaslar ülkesidir" diye konuştu. Bakkalcı, yüzleşmenin gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
HER AN KAPIDAN GİRECEK GİBİ
 
Ardından söz alan 1994 yılında gözaltında kaybedilen Cüneyt Aydınlar'ın kardeşi Emrah Aydınlar, "Kayıp bizim adımıza bir yok oluş değil. Her an için kapıdan girecek anlamı taşıyor. Annemin her an kapıda ağabeyimi beklemesi gibi. Hiçbir zaman unutulmayacak bir acıdır. Her gün devletin bize dayattığı acıyla terbiye edildik" dedi.
 
İHD Ankara Şube yöneticisi Nuray Çevirmen ise Cumartesi Annelerinin 23 yıldır hak mücadelesi yürüttüğünü hatırlatarak, "Ailelerin acılarının sonlanması için davaların yeniden görülerek, adaletin sağlanması  gerekmektedir. Aileler yaşadıkları tüm işkencelere rağmen davalarını devam ettiriyor" diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından gözaltında kayıpları konu alan Küf filminin gösterimi yapıldı.