23 Kasım 2024 Cumartesi

Türkiye işçiler için en kötü 10 ülke arasındaki yerini koruyor

ITUC tarafından hazırlanan Küresel Haklar Endeksi 2024 raporuna göre, işçiler için en kötü 10 ülke Bangladeş, Belarus, Ekvador, Eswatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar, Tunus ve Türkiye oldu. Türkiye 2016 yılından beri listedeki yerini koruyor.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından hazırlanan Küresel Haklar Endeksi 2024 yayınlandı. Rapora göre işçiler için en kötü 10 ülke Bangladeş, Belarus, Ekvador, Eswatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar, Tunus ve Türkiye oldu.

ITUC Küresel Haklar Endeksi, 151 ülkeyi Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmeleri ve içtihatlarından yola çıkarak oluşturulan 97 göstergeyle oluşturulan bir rapor. Raporda ülkeler, işçi haklarına saygı derecesine göre 1'den 5+'ya kadar bir ölçekte derecelendiriliyor.

Rapora göre tüm dünyada işçilerin greve çıkma, toplu sözleşme, sendika kurma ve üye olma hakkı ihlal edilmeye devam ediliyor. İşçilerin adalete erişimin ya hiç olmadığı, ya da kısıtlandığı belirtilen raporda, işçilerin ifade ve protesto özgürlüğünün de engellendiği, hakkını arayan işçilerin gözaltı, tutuklama ve şiddete maruz kaldığı vurgulandı.

6 ÜLKEDE 22 SENDİKACI ÖLDÜRÜLDÜ
Geçen yıl içerisinde Bangladeş, Kolombiya, Guatemala, Honduras, Filipinler ve Güney Kore olmak üzere 6 ülkede 22 sendikacının öldürüldüğü ifade edilen raporda, 12 ülkede koşullar “kötünün de kötüsü” durumda olduğu için bu ülkeler 5+ olarak derecelendiriliyor.

Endekse göre en iyi bölge olan Avrupa'nın notu 2024 yılında düşerken, son 10 yılda Avrupa'da işçi haklarının hızla kötüleştiğine dikkat çekildi. İşçiler için dünyanın en kötü bölgesi ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika.

TÜRKİYE 2016'DAN BERİ İŞÇİ HAKLARI AÇISINDAN EN KÖTÜ 10 ÜLKE ARASINDA
Türkiye 2016'dan beri dünyada işçi hakları açısından en kötü 10 ülke arasındaki yerini koruyor. Rapora göre Türkiye'de işçilerin hakları ve özgürlükleri yıllardır aralıksız bir biçimde saldırıya uğruyor. Hak ve özgürlükler baskı altına alınıyor, sendikalar ve üyeleri sistematik olarak ve asılsız suçlamalarla kovuşturmaya uğrayarak hedef alınıyor. Türkiye'de işçilerin, sendika karşıtı faaliyetlere, sendikacılara yönelik asılsız iddialarla açılan kovuşturmalara ve şiddet tehditlerine maruz kaldıkları vurgulanan raporda, patronların sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri sistematik olarak işten çıkardığına da dikkat çekiliyor.

Raporun Türkiye bölümünde Deriteks Sendikası eski başkanı Makum Alagöz'ün silahlı saldırı sonucu yaralanması, 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da Taksim iradesini zorlayan çok sayıda kişinin gözaltına alınması ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yöneticileri Selma Atabey ve Gönül Erden'in tutuklanması gibi örneklere yer veriliyor.