21 Eylül 2024 Cumartesi

Türkiye İşçi Partisi kuruluş etkinliği düzenledi

Türkiye İşçi Partisi Bostancı Gösteri Merkezi'nde kuruluş etkinliği düzenledi. Türkiye İşçi Partisi (TİP), Bostancı Gösteri Merkezi'nde düzenlediği etkinlikle, programını ve hedeflerini halkla paylaştı.
 
TİP'in Bostancı Gösteri Merkezi'ndeki kuruluş etkinliğine Yüksel Direnişçilerinden Veli Saçılık, Gezi Direnişi Şehidi Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın ailesi, HDP, EMEP, SEP, EHP, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, milletvekili Oya Ersoy, DİSK Yönetim Kulu Üyesi Kanber Saygılı, Arnavutköy İMECE'den Ahmet Çoşkun, Öğrenci Kolektifleri, Öğrenci Faaliyeti, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), ESP MYK Üyesi Suat Çorlu, Toplumsal Özgürlük Partisi, İşçi Kardeşliği Partisi, Eğitim-Sen, HDK, Partizan, Hürriyet Hareketi, ÖDP Başkanlar Kurulu'ndan Çiçek Çatalkaya, Devrimci Parti katıldı.
 
Etkinlik devrimci mücadelede yaşamını yitirilenlerin anısına saygı duruşu ve ardından Enternasyonal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
 
TİP Merkez Komitesi adına Metin Çulhaoğlu açılış konuşması yaptı. Çulhaoğlu, "1960'lar deyince Behice Boran'ın deyimiyle 'buzların çözüldüğü dönem' olarak göreceksek isimlerini çok sık anamadığımız ama sosyalizm fikrinin Anadolu'ya yayılmasına öncelik eden isimler vardır. Terzi Fikrilerin, Kürt Reşatların, Ordulu Foto Ekremlerin Türkiye sosyalist hareketinin Anadolu topraklarına yayılmasında bu insanların büyük katkıları olmuştur" dedi.
 
Başlıca hedeflerinin böyle yerel öncüler çıkartmak olduğunu vurgulayan Çulhaoğlu, "TİP kabul ettiği mirasa mercekle bakıp, özel bir damar seçip biz onun doğrusal uzantısıyız dememektedir. TİP bu mirasa bütünüyle sahip çıkmaktadır. Ve bu keyfi bir tercih değil, tarihsel gerçeklerden kaynaklanmaktadır" diye kaydetti.
 
Çulhaoğlu'nun konuşmasının ardından TİP'in çeşitli kurul ve büroları adına konuşmalar yapıldı.
 
Daha sonra tutuklu havalimanı işçilerinin aileleri, sendika temsilcileri ve direnen işçiler sahneye çıkarak TİP'in kuruluşunu selamladı.
 
İlk sözü tutuklu havalimanı işçisi Anıl Deniz Gider'in annesi Sevim Dede aldı. Dede "Ben Anıl Deniz Gider'in annesiyim. Kendisi sendika üyesi, oğlum cezaevine girdikten sonra sendika üyesi olmanın suç olduğunu öğrendim. Ama bildiğim bir şey var ki gerçek suçlular sokakta geziyor, hakkını arayanlar cezaevinde. Ben oğlumla gurur duyuyorum. Daha dün bir işçi daha ölmüş, o da benim kardeşim, ağabeyim, çocuğum" dedi.
 
DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş Sendikası adına söz alan bir diğer işçi ise "Sınıfım adına TİP'in kuruluşunu tüm heyecanımla selamlıyorum. Bu faşist iktidara karşı vurduğunuz her yumrukta bizim yumruğumuz yanınızda olacak. Bu vesileyle direnişte olan Süperpark, Babacanlar, Aydın Efeler, Flormar ve daha birçok fabrikadaki işçilere, KHK zulmüyle işinden atılan emekçilere, CHP önünde direnen Mahir Kılıç'a buradan selam olsun. Silivri zindanlarında tutulan, işçi mezarlığı haline gelen 3. Havalimanının tutuklu işçilerine, başkanımız Özgür Karabulut'a selam gönderiyoruz" şeklinde konuştu.
 
İnşaat-İş adına söz alan Tezcan Acu da "Sendikam ve inşaat işçileri olarak, TİP'in kuruluşunu selamlıyoruz. Cezaevindeki arkadaşlarımızın da selamını buraya getirdim. 3. havalimanında başlayan eylemler sürecinde her zaman yanımızda olan, TİP üyelerine, milletvekili Erkan Baş'a ayrıca teşekkür ediyorum" diye belirtti.
 
Tutuklu Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut da cezaevinden selam gönderdi.
 
DİSK Korosu'nun şarkı ve marşıyla yer aldığı etkinlik, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş'ın konuşmasıyla devam etti. Baş, "Türkiye İşçi Partisi'ni 6 aydır sokak sokak, ilçe ilçe var etmek için uğraşan yoldaşlarıma sunmak istiyorum. Ve en büyük merhabayı Silivri zindanlarına, TİP Kurucu Meclisi üyesi, direnen 3. havalimanı işçileriyle tutuklanan Yusuf Yılmaz'a gönderiyorum. Kendisine görev ve sorumluluk verildiğinde, en önde yer almıştır. Sermaye hukuku tarafından esir alınmıştır" dedi.
 
Türkiye'yi AKP'den kurtarmak isteyen herkesin yoldaşı olduğunu ifade eden Baş, "Onlarla birlikte mücadele edeceğimizi buradan ilan ediyoruz" diye kaydetti.
 
Baş, "Meclisteki misyonumuz çok basittir: Onların yalanlarını onların gözlerine baka baka söylemektir. Duymak istemedikleri sesleri, evlerine sokuyoruz. Orada bu sözlerin söylenmesi onlar için rahatsız edicidir, ama daha rahatsız edici olan bu seslerin sokakta söylenmesidir. Esas olan halkın kendi kendini yönetmesidir. Bizim amacımız bugün saraya devredilen egemenliği yeniden halka vermektir. Yalnız halka hesap vereceğiz, Saray rejiminden halkla birlikte hesap soracağız" diye konuştu.
 
Baş konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türk ve Kürt emekçileri birleşecek, Türk ve Kürt yoksulları birleşecek, bu saatten sonra parlamento içinde de dışında da iktidarın Kürt halkına yönelik her saldırıda omuz omuza mücadele edeceğiz. Bir adım bile geri durmayacağız gerçek şudur: Saray rejimiyle uzlaşmayacağız. Halktan başka sırtımızı dayadığımız başka bir güç yoktur."
 
Konuşmaların ardından sahneyi türküleriyle İlkay Akkaya aldı.