24 Eylül 2024 Salı

'Türk devleti suyu bir savaş aracı olarak kullanıyor'

Hesekê Su İdaresi Eşbaşkanı Îsa Yûnis, Türk devletinin suyu Hesekê halkı üzerinde bir savaş aracı olarak kullanmasını ETHA'ya değerlendirdi.

Türk devletinin 2019 yılında Serêkaniyê ve Girê Spî'yi işgal etmesinin ardından Elok Su İstasyonu Türk devleti ve çetelerinin eline geçti. O tarihten bu yana Türk devleti bunu bir savaş aracı olarak kullanıyor.

Elok Su İstasyonundan sağlanan suyu keserek Hesekê'ye bağlı ilçe ve köylerde yaşayan yaklaşık 1 milyon insanı susuz bırakan faşist Türk devleti böylelikle Özerk Yönetimin denetimi altındaki alanlarda bir kriz yaratmayı ve halkı göçe zorlayarak bölgenin demografik yapısını değiştirmeyi hedefliyor.

Yaz aylarında harcanan suyun artmasıyla daha da büyük bir sorun haline gelen su sorununa ilişkin Hesekê Su İdaresi Eşbaşkanı Îsa Yûnis, ETHA'ya değerlendirmelerde bulundu. Serêkaniyê kentinin işgal edildiği 4 yıldan bu yana Hesekê kentindeki su sorununun devam ettiğini ifade eden Yûnis, "Maalesef Türk devleti bunu bölge sakinlerine karşı kullanıyor. Hem Özerk Yönetim'in üzerinde bir baskı için kullanıyor hem de demografik değişim için çabalıyor" dedi.

Bölgedeki emperyalist devletlerin aracılığıyla su istasyonunu faal hale getirtmeye çabaladıklarını fakat görüşmelerin tıkandığını aktaran Yûnis, "Çalıştırmak istemediler. Her zaman sorun çıkarıyorlardı. Elektrik sorunu da çıkarıyorlardı" dedi.

Sorunu bu şekilde aşamayınca bir alternatif bulmaya yöneldiklerini belirten Yunis şunları aktardı: "Hesekê kentinin etrafında kuyular kazdık. Fakat bu sürekli bir çözüm değil. 3-4 yılda bu kuyular da kurudu. Yağmur da yağmadı. Son üçüncü yıldır yağmur çok az yağıyor. Yıl içerisinde harcanan suyu karşılamıyor."

Fırat ve Xabûr nehirlerinin de durdurulduğunu ifade eden Yûnis, bunlardan kaynaklı ziraat ve hayvancılık alanlarında azalma olduğu kaydetti. Türk devletinin suyu bir savaş aracına çevirerek toplumun sağlığına da zarar verdiği vurgulayan Yûnis, Kolera, Tifo, Laşmanya gibi hastalıkların yayıldığını, kuyulardan çıkan suların uluslararası standartlara uymadığını belirtti. Elok Su İstasyonunun tarafsızlaşması gerektiğini ifade eden Yûnis, dünyanın Türk devletinin elinden bu silahı alacak bir tutuma sahip olmadığı söyledi. Yûnis, şu ifadeleri kullandı: "Diğer devletler, halklar çabalarsa tekrar çalıştırtabilirler. Bu bölgeye de yaşamı döndürebilirler."

3 Ağustos'ta yeni bir müjde verdiklerini kaydeden Yûnis, "Amûde'den Hesekê kentine su çekeceğiz. Bu projenin yerine getirilmesi için zamana ihtiyaç var" dedi. İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'de gerçekleşen projeyi yıkmak istediğini ifade eden Yûnis "Bu siyasete karşı insan haklarını istemekte ısrarcıyız. Bu ülkede varlığımızı istiyoruz. Onurlu bir yaşam istiyoruz" ifadelerini kullandı.