24 Eylül 2024 Salı

Türk askeri Xakurkê'de arazileri ateşe verdi

Türkiye Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonda içinde olduğu sivillere ait arazileri ateşe verdi. Askerlere tepki gösteren 4 kişi gözaltına alındı.
AKP, Irak Federe Kürdistan Bölgesi Bradost mevkiinde başlattığı sınır ötesi operasyonu Xakurkê'yi de kapsayacak şekilde genişletti. KDP Peşmergeleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) birlikte yürütülen operasyona, HPG güçleri karşılık verirken, çatışmaların artarak devam ettiği öğrenildi.
 
Mezopotamya Haber'e göre Hakkari'nin Şemdinli ilçesi üzerinden çok sayıda askerin, Xakurkê sınırına sevkiyatı sürerken, TSK’nın özellikle Hêşîmê, Kevirvêtê ve Kanireş alanlarına girmekte zorlandığı bildirildi. Bölge halkın ise TSK ve KDP peşmergelerine büyük tepki gösterdiği öğrenildi.

ASKERLER ARAZİLERİ ATEŞE VERDİ

Xakurkê'nin güneyindeki Kevirvêtê köyü yakınlarına helikopterlerle indirme yapan askerlere, halkın tepki gösterdiği belirtildi. Askerlerin bölgeyi boşaltma tehdidinde bulunması üzerine halkın, "Bu işgaldir bizi buradan çıkaramazsınız, öldürseniz de çıkmayacağız" diyerek tepki gösterdiği belirtildi. Kevirvêtê bölgesinde bahçelerin de içinde bulunduğu arazilerin ateşe verildiği aktarıldı.

ZİYARETGEH DE ATEŞE VERİLDİ

Daha sonra Hêşimê Kanîreş ve Kevirvêtê yakınlarında bulunan kutsal kabul edilen Ziyaretgeh'in (Kümbet) de ateşe verildiği bildirildi. Duruma tepki gösteren biri kadın 4 kişinin askerler tarafından gözaltına alındığı ve perşmergelere teslim edildikten sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.