19 Eylül 2024 Perşembe

Turgut Öker: Hızır çağırmak yetmez direnmeliyiz

HDP'den milletvekili adaylığı veto edilen Turgut Öker, Türkiye'nin kaderini Kürt hareketi ile Alevi hareketinin stratejik işbirliğinin belirleyeceğini söyleyerek, "Barbarlığa karşı bir olmak zorundayız. Cem yapmakla Hızır çağırmak yetmiyor" dedi.
Almanya'nın Mühlacker kentinde seçim çalışmaları için toplantı yapıldı. Alevi Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya milletvekili adaylığı reddedilen Avrupa Alevi Birlikleri Konferedasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker ve Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK- E) Eş Başkanı Fatoş Göksungur katıldı.
 
Toplantıda konuşan KCDK-E Eş Başkanı Göksungur, Avrupa Alevi kurumlarını temsilen aday olan Turgut Öker'in adaylığının veto edilmesini eleştirdi. 
 
YSK'nın tutumuna Avrupa'daki Alevilerin sandıkta cevap vermesi gerektiğini ifade eden Göksungur, "Karşımızda iki cephe yer alıyor: Ya demokrasi cephesi ya da faşist cephesi" dedi. Göksungur, YSK'nın sandık taşıma kararını da eleştirerek, amacın HDP'yi baraj altında bırakmak olduğunu ifade etti.
 
AABK Onursal Başkanı Turgut Öker ise konuşmasında, bireysel olarak vekillik istemediğini, iktidarın Alevileri böldüğünü ancak HDP'nin içinde birleşebildiklerini söyledi. 
 
Maraş katliamı nedeniyle yaptığı konuşmalar nedeniyle aldığı cezaya dayanarak adaylığının veto edildiğini hatırlatan Öker, "Maraş'ta TOMA'larla üzerimize yapılan saldırılara karşı yaptığım bir konuşma Cumhurbaşkanı'ına hakaret sayıldı. Orada Aleviyim diyen herkes bu konuşmayı yapmak zorundaydı. Çünkü biz katledilen Alevileri anarken TOMA'larla üzerimize gelindi" dedi.
 
Öker, şöyle devam etti: "Barbarlığa karşı bir olmak zorundayız. Cem yapmakla Hızır çağırmak yetmiyor. Maraş, Sivas, Çorum, Dersim'i anımsayın. 24 Haziran'dan sonra biz kimle direneceğiz? Türkiye'nin kaderini Kürt hareketi ile Alevi hareketinin stratejik işbirliği belirler" diyerek, HDP'ye sahip çıkma çağrısı yaptı.