20 Eylül 2024 Cuma

TTB: Sağlık Bakanlığı'nın Ulutaş kararı TTB'yi baskı altına alma amacıdır

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Yaşar Ulutaş'ın aile hekimliği sözleşmesinin feshedilmesine ilişkin konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, cezalandırmanın TTB faaliyetlerine müdahale ve baskı altına alma amacı taşıdığını söyledi.
TTB Merkez Konsey üyeleri Bülent Nazım Yılmaz'ın "Devlet Memurluğundan Çıkarma" talebi ile yüksek disiplin kuruluna sevk edilmesi, Selma Güngör'ün aile hekimliği sözleşmesinin fesh edilmesinin ardından şimdi de "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" açıklaması nedeniyle TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Yaşar Ulutaş'ın aile hekimliği sözleşmesi feshedildi.
 
Konuya ilişkin olarak TTB Merkez Konsey binasında düzenlenen basın toplatısına, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve sendika ve meslek odalarının yürütme kurulu üyeleri katıldı.
 
TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığı'nın Merkez Konsey üyesi hekimleri cezalandırarak, TTB faaliyetlerine müdahale etmeye ve baskı altına almaya çalıştığını söyledi. Adıyaman, meslek örgütlerinin sağlıklı ve barış içinde yaşanılabilir bir çevrenin hak olarak hayata geçirilmesi ve insan eliyle yaratılan her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için mücadele ettiğine dikkat çekerek, "Savaş bir halk sağlığı sorunudur" açıklaması politik karar ve ideolojilerden bağımsız, dünyada ve ülkemizde sağlığı tehdit eden bütün durumların ortadan kaldırılması talebini içermektedir" dedi.
 
TTB'nin insanlık değerlerinin birikiminden süzülerek gelen iyi hekimlik değerlerinin savuncuusu olduğunu ifade eden Adıyaman, "TTB Merkez Konsey üyelerinin meslek kuruluşlarında yürüttükleri görevleri Devlet Memuru olarak yürütttükleri görevlerinden bağımsızdır. Bu durum başta Anayasa olmak üzere demokratik hakların bir sonucudur. Sağlık Bakanlığı bu soruşturmalarla kendini yargının yerine koymakta, yargının kararını bekleme sabrı bile göstermemektedir" diye konuştu.
 
Adıyaman, Bakanlığın kendi kurumlarında çalışan TTB Merkez Konsey üyelerini görevleriyle ilgili olmayan nedenlerle "memuriyetten çıkarma" talebiyle soruşturmasının Anayasa'nın meslek örgütleri ile ilgili hükümlerini hiçe sayması anlamına geldiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nı bu anlayıştan vazgeçmeye çağıran Adıyaman, "Yetkilerini kötüye kullanma anlamına gelen bu soruşturma ve görevden alma işlemlerini sonlandırmaya, evrensel insanlık değerlerini hatırlamaya ve görevden alınan merkez konsey üyelerini görevlerine iade etmeye çağırıyoruz" dedi.