23 Kasım 2024 Cumartesi

TTB: Sağlığı seçin, tütünü değil

31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü dolayısıyla "Sağlığı seçin, tütünü değil" başlıklı açıklama yapan TTB, Türkiye'de tütün kontrolü adımlarının gözden geçirilmesi ve eksiklerin acil olarak giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü dolayısıyla "Sağlığı seçin, tütünü değil" başlıklı açıklama yaptı.
 
Açıklamada, tütün kullanımının önlenmesinin bir hekim sorumluluğu olduğuna dikkat çekilerek, konuyla ilgili farkındalık yaratabilecek her durum ve koşulun dikkate alınması gerektiği vurgulandı.
 
Türkiye'de tütün kontrolü ile ilgili adımların gözden geçirilmesi ve eksiklerin ivedilikle tamamlanması gerektiğine yer verilen açıklamada, önlenebilir olduğu halde dünyayı sağlık, ekonomik, sosyal, çevresel, vb. açılardan son derece zor durumda bırakan tütün kullanımının bütün dinamikleriyle yok edilmesi gerektiği kaydedildi.
 
Dünyada tütün kullanımının önlenmesinin bir hekim sorumluluğu olduğu vurgulanan açıklamada, bu yıl (2018) Dünya Sağlık Örgütü 31 Mayıs Tütünsüz Bir Dünya Günü temasını kalp hastalıkları olarak belirlediğini belirtti.
 
TEMANIN GEREKÇESİ
 
TTB, bu temanın belirlenmesinin başlıca gerekçelerini şöyle sıraladı:
"-Kalp ve damar hastalıkları dünyada en önemli ölüm nedenleri arasındadır. 
-Tütün kullanımı ve tütün dumanından pasif etkilenim kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 12'ini oluşturmaktadır.
-Hipertansiyonun ardından tütün kullanımı kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin ikinci büyük nedenidir.
-Dünyada her yıl yaklaşık yedi milyon kişi tütün nedenli ölmektedir. Bu ölümlerin 900 binine yakını pasif etkilenim nedeniyledir.
-Tütün nedenli ölümlerin yaklaşık %80'i tütün nedenli hastalıkların daha sık görüldüğü düşük ve orta gelir düzeyine sahip ülkelerde meydana gelmektedir."
 
YAPILMASI GEREKENLER
 
Türkiye'de tütün kontrolü adımlarının gözden geçirilmesi ve eksiklerin acil olarak giderilmesi gerektiğinin altını çizen TTB, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"-4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Kanun tam anlamıyla yüzde 100 uygulanmalı ve kamuoyunun da çok farkında olduğu ihlallerle ile ilgili önlemler alınmalıdır.
-Ulusal Eylem Planı ivedilikle güncellenmelidir. Sivil Toplum Örgütleri ve Meslek Odaları da bu sürece olan katkılarının alınması uygun olur.
-Tam 9 yıl önce revize edilmiş olan 4207 Sayılı Kanun’a ilişkin yönetmeliklerin çıkarılması için daha fazla beklenmemelidir.
-Düz paket uygulamasına ivedilikle geçilmelidir.
-Yasadışı tütün ticaretinin önlenmesi için mekanizmalar hakikatle çalıştırılmalı ve güçlendirilmelidir.
-Alternatif tarım politikaları üreticiyi hiçbir alanda mağdur etmeyecek şekilde geliştirilmelidir. 
-Tütün kontrolünün birey ve toplum sağlığını korumasını engelleyen hukuksal düzenlemeler gözden geçirilmeli ve geliştirici çalışmalar sağlık ve hukuk ortaklığında ve ortak bakış açısıyla geliştirilmelidir.
-Sigara, nargile, e-sigara, sarmalık kıyılmış tütün vb. gibi tütün ürünleri arasında teknik, algısal, vb. açılardan ayrım yapılmaması için dikkatli olunmalıdır. Kamuoyunda oluşabilecek yanlış algı çok risklidir ve bu riskin yaratılmaması gerekir. Her türlü tütün hastalandırır ve öldürür."