24 Eylül 2024 Salı

TSP: Tutsaklarla dayanışmayı büyütelim

Türkiye hapishanelerde tutsaklara uygulanan hak ihlalleri, işkence ve keyfi uygulamalara ilişkin AVEG-KON yaz kampında söyleşi düzenleyen Tutsakların Sesi Platformu, duyarlılık ve tecride karşı mektup çağrısı yaptı.

AVEG-KON yaz kampında Tutsakların Sesi Platformu (TSP), Türkiye ve Kuzey Kürdistan hapishanelerindeki hak ihlallerine ve keyfi uygulamalara yönelik söyleşi düzenledi.  

5 Ağustos'ta, komünist savaşçı Ulaş Alankuş'un ölümsüzlük yıl dönümünde yapılan söyleşide, Alankuş şahsında toprağa düşen tüm devrimciler anıldı ve anılarına bağlılık sözü verildi.

Türk burjuva devletinin hapishane politikasının tarihsel duraklarına ve devrimci tutsaklara işlediği suçlara değinilen söyleşide, faşizmin bugün toplumsal öfkeyi bastırmak için tekrar hapishanelerde baskı ve işkenceyi artırdığı ifade edildi. Devrimci gelişmenin üç sac ayağı olduğunun belirtilerek ölümsüzlere, gaziler eve devrimci tutsaklara sahip çıkmanın önemini ifade etti. İktidarın devrimci tutsakları yalnızlaştırma ve irade kırma politikaları karşısında mektup yazmanın tecridi kırmada önemli bir adım olduğu kaydedildi.

Hapishanelerdeki hak ihlalleri ve keyfi uygulamaların sistematik bir hal aldığına dikkat çekilen söyleşide, sürgün, baskı, işkence, çıplak arama, hasta tutsakların tedavisinin engellenmesi, infaz yakma ve ajanlaştırma gibi uygulamalara karşı duyarlılık çağrısı yapıldı.

Ağır hasta tutsakların ancak ölüm sınırında tahliye edildiği ifade edilerek işkence ve baskının birçok tutsağı yaşamdan kopardığı belirtildi. Garibe Gezer ve Yılmaz Ekinci'nin bu baskılar nedeniyle aramızda olmadığı belirtildi.