18 Eylül 2024 Çarşamba

TSK ve çetelerinin Efrîn icraatları

Efrîn'de bulunan Alevi ve Êzidîlerin köyleri askeri karargah olarak kullanılıyor. Êzidî köyleri olan Feqira, Sinka ve Qibare askeri karargaha dönüştürülürken, halkın kendi köylerine girişi yasaklandı. Mabata ilçesinin köylerinde Alevilerin kullandığı cemevi Sultan Murad Tugayı'nın askeri karargahına dönüştürüldü.
Türk devletinin Astana toplantılarında Rusya ile yaptığı anlaşmalar kapsamında Efrîn'de demografiyi değiştirme faaliyetleri çeteler tarafından sürdürülüyor. Bab ve İdlib bölgelerinde karmaşa çıkartan Türk ordusu; Efrîn'i güvenli bölge gibi göstererek Şam, Humus ve Hama’dan çıkarılan ailelerin Efrîn’e getirilmesini sağlıyor. Türk devleti ve bağlı çete grupları, Efrîn'de yaşayanların işgalcilere boyun eğmemesi nedeniyle, saldırılarını daha da yoğunlaştırıyor, insan kaçırma, katletme, tecavüz ve faklı inançları zorla Müslümanlaştırma gibi uygulamalarını sürdürüyor. 
 
DAİŞ'in yöntemi olan kadın kaçırma ve küçük yaştaki kız çocuklarıyla zoraki nikah uygulamasının yaygınlaştığı, pek çok yerden gelen haberlere yansıyor. Şêrawa ilçesinin Basûta köyünde Firqeya Hemzat adlı grubun kadınların çarşafsız ve yakını olmadan dışarıya çıkmasını yasakladığı bölgeden gelen haberler arasında. Yine Ternidê mahallesinde Alîşar Ebdelo adlı kadın kaçırıldı ve bir daha kendisinden haber alınamadı.
 
ÇETELER İNSAN KAÇIRIYOR, FİDYE İSTİYOR
 
Efrîn'in demografik yapısının değiştirilmesi için her gün dışarıdan getirilen selefi gruplar, insanlık dışı uygulamalar gerçekleştiriyorlar. Bu grupların başında MİT’in denetiminde olan Sultan Murat Tugayı geliyor. Sultan Murat Tugayı'nın adı insan kaçırma olaylarında sık geçiyor. Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, kaçırılanların serbest bırakılması karşılığında 700 bin Suriye parası isteniyor, fidyesi verilmeyen esirler ise bu çete gruplarınca öldürülüyor.
 
TARİHİ YERLERİ KAZARAK DEFİNE ARIYORLAR
 
Türk devleti ve çete grupları, kentteki kutsal mekanları yıkıp yağmaladıktan sonra şimdi de kentteki tarihi mezarlara yöneldi. İşgalci çete grupları ve Türk askerleri, kentteki tarihi mezarları kazarak define arıyor. El-Zêdiyê Mahallesi’ndeki Şêx Zêd Mezarlığı’nda çeteler tüm mezarlıkları kazarak define aradılar. İşgalci Türk askerleri ve çeteleri daha önce de tarihi Nebî Hûrî mezarını da kazarak koruma altındaki tüm tarihi eserleri çalmıştı. Çeteler şehitliklere de saldırmış, Şehit Seydo Mezarlığı’nı yıktıktan sonra Raco ve Cindirêsê’deki mezarlarlıkları da bombalamıştı. 
 
Efrîn'de bulunan Alevi ve  Êzidîlerin  köyleri askeri karargah olarak kullanılıyor. Êzidî köyleri olan Feqira, Sinka ve Qibare askeri kararagaha dönüştürülürken, halkın kendi köylerine girişi yasaklandı.  Mabata ilçesinin köylerinde Alevilerin kullandığı cemevi Sultan Murad Tugayı'nın askeri karargahına dönüştürüldü. Alevilerin Yaxmur Dede Ziyareti, dozerlerle yıkılarak yerine işgalci çetelere ait askeri karargah inşa ediliyor.
 
ÇETELER HALKI GASP EDİYOR
 
Çete grupları geçtiğimiz hafta Eski Efrîn Mahallesi'ne yerleştirilen bazı ailelerin de işbirliğiyle,  bölgede yaşayan bir kişinin ölümle tehdit edilmesi, bu kişinin ayrıca yaklaşık 30 bin dolar tutarında olan tüm altın ve paralarına el konulması olayına karışmışlardı. 
 
Saray’ın televizyonlarında her gün dönen yardım reklamlarına karşın Türk devletine bağlı yardım kuruluşları sadece Efrîn'e yerleştirilen çete ailelerine gıda yardımında bulunuyor. Çete grupları ve Türk devletine bağlı askerler "vergi" adı altında halktan haraç topladığı bilgileri geliyor. Şingêlê köyünden çete gruplarının tüm meyve ürünlerine ve Kela köyünde de bağ yapraklarına el koydukları, bu ürünleri de Ezaz ve İdlib’de sattıkları belirtiliyor. Alınan bilgilere göre Türk ordusu çeteler tarafından el konulan ürünlere yüzde 95 vergi koyuyor.
 
NURİ DERSİMİ'NİN MEZARI TSK TARAFINDAN YIKILDI
 
Türk ordusu ve ona bağlı çeteler Kürt halkının direniş tarihinde önemli bir yere sahip olan Nuri Dersimi’nin mezarını da yıktı. Efrîn'in Şera ilçesine bağlı Kefer Cane köyündeki Henan Ziyaretgahı Camisi’nin içerisinde bulunan Kürt yazar ve düşünür Nuri Dersimi’nin mezarını tahrip ederek, Kürt ve tarih düşmanı yüzünü bir kez daha gösterdi. 
 
İşgal sırasında Şêra'daki binlerce yıllık tarihi yapıları uçaklarla yerle bir eden, Demirci Kawa heykelini yıkan, yine Efrîn sahasındaki tüm tarihi yapıları tahrip eden bu insanlık düşmanları, hız kesmeden sömürgeci, yağmacı yüzlerini sergilemeye devam ediyorlar.
 
Efrîn'e yönelik saldırı sırasında bombalanan hastane, onarıldı ancak çetelerin hizmetine sunuldu. Saray medyası ise bunu "halka hizmet" diye lanse etti.
 
BM desteğinde Efrîn'de açılan kamplara "İçişleri Bakanlığı Hatay Valiliği Geçisi Koruma Kimlik Belgesi" adını taşıyan kimlikler dağıtıldı. Kimlik kartlarında "Efrîn/Suriye" yazması dikkat çekerken, kurulan Efrîn İşgal Meclisi’nin açıklamasına göre, Efrîn İskenderun’a bağlantı ve Hatay Valiliği tarafından yönetiliyor.