19 Eylül 2024 Perşembe

Beyrut'ta patlama: 9 kişi yaşamını yitirdi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hizbullah tarafından kullanılan taşınabilir çağrı cihazlarının patlaması sonucu 9 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce Hizbullah militanı yaralandı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde yer alan Dahiye'de Hizbullah tarafından kullanılan taşınabilir çağrı cihazlarının patlaması sonucu yüzlerce Hizbullah militanı yaralandı.

Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı, Hizbullah'ın iletişim kurmak için kullandığı seyyar çağrı cihazlarının patlaması sonucu yüzlerce Hizbullah savaşçısının yaralandığını söyledi. Lübnan'ın güneyinde de çağrı cihazlarının patladığını aktaran güvenlik kaynağına göre Hizbullah'ın savaşçılar ve sağlık görevlileri arasında ağır yaralılar var. Güvenlik kaynağı, Lübnan'ın güneyinde de cihazların patladığını sözlerine ekledi.

9 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması nedeniyle biri çocuk 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2800 kişinin yaralandığını belirtti. Bakan Ebyad, yaralanmaların çoğunun "el veya karın bölgesinde gerçekleştiğine" dikkat çekerken, yaralılardan 200'ünün durumunun ağır olduğunu belirtti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na bağlı kriz operasyon merkezi, acil servislere getirilen çok sayıda yaralıyla başa çıkmak için tüm sağlık çalışanlarının hastanelerine dönmeleri talimatını verdi.

Reuters'e kimliğinin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlamasının, örgütün İsrail'le yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmasında maruz kaldığı "en büyük güvenlik ihlali" olduğunu dile getirdi.

Reuters muhabiri, başkent Beyrut'un güney banliyölerinde panik havası olduğunu, ambulansların hızla yaralılara yetişmeye çalıştığını, insanların tanıdıklarının yaralanıp yaralanmadığını kontrol etmek için binaların girişlerinde toplandıklarını bildirdi. Bölge sakinleri ilk patlamalardan 30 dakika sonra bile patlamaların devam ettiğini söyledi.

HİZBULLAH, İSRAİL'İ SORUMLU TUTTU
Lübnan Hizbullahı, ülke genelinde mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarının patlamasından İsrail'i sorumlu tutarak bu saldırıya karşılık vereceğini duyurdu. Lübnan Hizbullahı, yaptığı yazılı açıklamada, "yürüttükleri araştırma ve ellerindeki bilgilerin ışığında ülke genelinde sivilleri de hedef alan çağrı cihazlarının patladığı saldırıdan tamamıyla İsrail'i sorumlu tuttuğunu" kaydetti. Açıklamada, İsrail'in "bu günahkar saldırı için ister beklesin ister beklemesin hakkı olan cezayı alacağı" belirtildi.

LÜBNAN: İSRAİL'İN SUÇU VE ULUSAL EGEMENLİK İHLALİ
Lübnan hükümetinden yapılan açıklamada, "İsrail'in canice saldırısının Lübnan'ın egemenliğinin ciddi ihlali ve her anlamda suç olduğu" vurgulandı. Açıklamada, Lübnan hükümetinin "devam eden bu suçla ilgili sorumluluklarını almaları için ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletlerle derhal tüm temasları kurduğu" belirtildi.

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Lübnan'ın birçok bölgesinde çok sayıda çağrı cihazının patlamasına sebep olan İsrail'in siber saldırısı en güçlü ifadelerle" kınandı. "İsrail'in savaşı Lübnan'a doğru genişletme tehditlerine" dikkat çekilen açıklamada, İsrail'in gerilimi de "tehlikeli ve kasıtlı bir şekilde" artırdığına vurgu yapıldı. Açıklamada, Bakanlar Kuruluyla yapılan istişarelerin ardından "saldırıya ilişkin bilgiler tamamlanır tamamlanmaz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) şikayette bulunmak üzere hazırlıkların" başlatıldığı aktarıldı.

Patlamaların ardıdan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD'nin patlamalara "dahil olmadığı" ve "haberdar olmadığı" iddia edildi. İran'dan yapılan açıklamada ise "terör saldırısı" kınandı.

İSRAİLLİ YETKİLİLER 'ACİL TOPLANTIYA' ÇAĞRILDI
Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Lübnan'daki patlamaların ardından İsrail hükümetinin "acil toplantı" istediği belirtildi. Bu doğrultuda üst düzey güvenlik yetkililerinin hükümet yetkilileriyle "acil toplantıya" çağrıldığı ifade edildi.

İsrail yönetiminden henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.