19 Eylül 2024 Perşembe

ICOR'dan 'Lenin'in öğretileri yaşıyor' semineri

Lenin Yılı etkinlikleri kapsamında ICOR 45 ülkeden 700'ün üzerinde katılımcıyla iki günlük bir seminer düzenledi. Verimli tartışmalarla geçen seminerin sonuç bildirgesinde, "ICOR, insanlığın geleceği üzerine yaratıcı tartışmalar yürütmeye ve sosyalizm için coşku uyandırmaya devam edecektir" denildi. 

Devrimci Parti ve Örgütlerin Uluslararası Koordinasyonu (ICOR) 13-15 Eylül tarihleri arasında Almanya'da 45 ülkeden 700'ün üzerinde katılımcıyı "Lenin'in öğretileri yaşıyor" başlıklı seminerde bir araya getirdi. ICOR üyesi pek çok kişi Lenin'in ölümünün 100. yılında Lenin Yılını etkinlik, miting, gösteri ve seminerle kutladı. Lenin Yılı kapsamında gerçekleşen "Lenin'in Öğretileri Yaşıyor" semineri sekiz başlık altında 25 açılış konuşmasına sahne oldu. Konuşmacılar arasında gazeteci Yusuf Köse, Czerwoni Polonya temsilcisi, PPDS Tunus temsilcisi Hatem Laouini, Marksist Teori yazarı İbrahim Çiçek, MLPD Almanya eski başkanı Stefan Engel, Urallı Maoist Birlik temsilcisi, KSRD Ukrayna temsilcisi, Rusya RKİP temsilcisi Stepan Malentsov, Togo en lutte temsilcisi, Meksika Komünist Parti İnşa Örgütü temsilcisi, Kıbrıslılar Birliği, TKP-ML temsilcisi, FDKC temsilcisi Fouad Baker, Türkiye ve Kürdistan'dan Sosyalist Gençlik, REBELL Almanya temsilcisi Anna Schmit, Emperyalizme ve Faşizme Karşı Uluslararası Gençlik, Hollanda Rode Morgen temsilcisi Halinka Augustin, Dünya Kadınları adına Karola Kücken, Sosyalist Kadın dergisi yazarı, FLSP Sri Lanka temsilcisi Chathura Gunathilaka, Nepal NCP Mashal temsilcisi MB Singh, Almanya MLPD başkanı Gabi Fechtner, Mohamed Salat Toumi-Maaroufi, Sidwell M. CPSA (ML) Güney Afrika yer aldı.

Ev sahipliğini MLPD'nin üstlendiği etkinlikte söz alan Fechtner, katılımcıları selamladı. ICOR'un ana koordinatörü Monika Gärtner-Engel de şunları söyledi: "Çağımızın en gerçekçi vizyonu olarak sosyalizm/komünizm gerekli cevaptır. Nesnel gelişme ile uyumludur. Bunu gerçeğe dönüştürmek için hala yapılacak çok şey var. Her biriniz büyük bir mozaik gibi buna katkıda bulundunuz. Çeşitli projelerin pratik sonuçları konusunda da ilerleme kaydettik. Söz ve eylemin, teori ve pratiğin bizim için temel bir bütünlük oluşturduğu boş bir ifade değildir. Bu anlamda Lenin'in öğretilerini yaratıcı bir şekilde uygulayacağız. Ülkelerinize, yerlerinize ve işletmelerinize geri dönün ve bu ruhu tüm dünyaya taşıyın. ICOR ile ileriye. İşbirliğimizle ileriye.

SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI
"Lenin'in Öğretileri Yaşıyor" seminerinin sonuç bildirgesinde ise "Lenin ve emperyalizm" konusunun Lenin'in ölümünden 100 yıl sonra emperyalizmin nasıl değiştiğine dair tartışmalı ve yaratıcı bir tartışmaya yol açtığı belirtildi. Emperyalizm ve faşizme; küresel çevre felaketin, insanların ve doğanın yoğun sömürüsüne karşı mücadelenin yoğunlaştırılması ve işçi sınıfının öncü rolü için mücadele edilmesi gerektiği kaydedilen sonuç bildirgesinde, "Lenin'in dünya görüşü ve diyalektik materyalizm, komünist harekette ideolojik tartışmalara yönelik bazen yaygın olan küçümsemenin aksine, burjuva ideolojisi, oportünizm, reformizm ve revizyonizm ile postmodernist fikirlerin eleştirisinde derin bir tartışmayı teşvik etti. Lenin'in diyalektik yöntemine hakim olmak ve onu daha da geliştirmek, değişen gerçekliği yaratıcı bir şekilde anlamanın ve değiştirmenin yoludur" denildi.

'ULUSLARARASI DEVRİMCİ VE İŞÇİ HAREKETLERİYLE BİRLİKTE İLERİ'
Konu başlıklarının tek tek ele alındığı sonuç bildirgesinde, "Seminer, kapitalist ve emperyalist sömürü ve baskıdan kurtuluş mücadelesinde dört kıtadan gelen deneyimlerle virtüöz bir orkestra gibiydi. Sosyalizm için zaferin kesinliği uvertür ve final akoruydu! Ancak orkestramız her ülkede devrimci parti inşasında önemli ölçüde güçlendirilmelidir - emperyalizmden daha güçlü olmak istiyoruz. ICOR, insanlığın geleceği üzerine yaratıcı tartışmalar yürütmeye ve sosyalizm için coşku uyandırmaya devam edecektir. 12 ülkeden 201 yardımcı ve tüm katılımcıların aktif katılımı sayesinde seminer, sosyalist subbotniklerin ruhuna uygun gerçek bir özörgütlenme okulu haline geldi. Bunlar sosyalizmin, onun düşünme, çalışma ve yaşama biçiminin günleriydi - tamamen Lenin'in ruhuna uygun olarak. Uluslararası devrimci ve işçi hareketiyle birlikte ileri" ifadeleri yer aldı.