28 Eylül 2024 Cumartesi

'TSK ve bütün yabancı güçler Suriye'den çekilsin'

Suriye'de rejim güçlerinin saldırısı sonucu 33 askerin ölmesiyle ilgili siyasi partiler ve demokratik kurumlar açıklamalar yaptı. Açıklamalarda, Türkiye'nin Suriye'de izlediği politikanın yanlışlığına dikkat çekildi, TSK dahil tüm yabancı güçlerin Suriye'den çıkması gerektiği vurgulandı.

Emeğin Partisi (EMEP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İdlib'de 33 askerin ölümüyle ilgili açıklamalar yaptı. Yapılan açıklamalarda, asker ölümlerinden AKP hükümetinin Suriye'de izlediği politikaların sonucu olduğu vurgulandı.

EMEP: CİHATÇI ÇETELERLE İŞBİRLİĞİ POLİTİKASININ SONUCU
Asker ölümlerinin iktidarın Suriye'ye müdahale ve cihatçılarla işbirliği politikasının ne kadar büyük bedeller ödettiğini bir kez daha gösterdiğini ifade eden Emek Partisi Genel Merkezi, “Ayrıca yaşanan ölümler üzerinden savaş kışkırtıcılığı yapan, Suriye'yi yıkmaktan söz eden siyasetçiler ise, savaştan beslenen ve ülkeyi daha büyük tehditlerle yüz yüze bırakma pahasına kendi istikballerini düşünen siyasetçilerdir” dedi.

EMEP, TSK dahil Suriye'deki tüm yabancı güçlerin geri çekilmesini istedi.

TKP: SURİYE'DEKİ BİRLİKLER GERİ ÇAĞRILMALIDIR
Türkiye Komünist Partisi, "Halkımızın büyük çoğunluğunun onaylamadığı Suriye politikası derhal terk edilmeli, Türk birlikleri Suriye'den geri çağrılmalıdır" çağrısı yaptı.

TKP açıklamasında, "Biliyoruz ki tarih boyunca savaşlar siyasi iktidarlar tarafından içerideki hoşnutsuzluğu örtmek ve hatta bastırmak için de kullanılmıştır. Türkiye ekonomisinin bütün sorunları yoksul halkımızın sırtına binmiştir. İşsizlik artmakta, hayat pahalılığı katlanılamaz noktaya gelmektedir. Kışın ortasında bir milyon hanenin doğal gazı, faturalarını ödeyemedikleri için kesilmiştir. Başka bir ülkenin topraklarında sürdürülen bu anlamsız savaş halkımız için hem ölüm hem daha fazla yoksulluktan başka bir sonuç vermeyecektir" ifadelerine yer verildi.

KESK: SURİYE'NİN GELECEĞİNİ SURİYELİLER BELİRLEMELİ
KESK, "Tüm dünyada olduğu gibi Ortadoğu'da ve Suriye'de de çözümün emperyalist ülkelerin beslendiği savaş ve çatışma politikalarından, şiddetin tırmandırılmasından değil, barış ortamının tesis edilmesinden geçtiğini, dolayısıyla ülkemizi Ortadoğu bataklığına iten politikalardan kaçınılması gerektiğini vurguluyoruz" dedi.

"Suriye'den tüm yabancı güçler, emperyalistler bir an önce çekilmelidir. Suriye'nin geleceğine, demokratik bir sürecin işletilmesi ile Suriye'de yaşayan halklar karar vermelidir" diyen KESK, "Bu ülkenin emekçilerinin, halkının yarattığı kaynaklar silahlanmaya, savaşa değil işsizlik sorununun, geçim derdinin çözülmesine ve yoksulluğun bitirilmesine harcanmalıdır" açıklaması yaptı.

TMMOB: SAVAŞIN TARAFI OLMANIN SONUÇLARINI YAŞIYORUZ
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, "Bugüne kadar yaptığımız tüm açıklamalarda ülkemizin emperyalist güçler arasındaki etkinlik mücadelesinin tehlikeli tuzaklarından uzak durması gerektiğini dile getirdik. Ortadoğu'nun ve Suriye'nin ihtiyacı olan şeyin, şiddetin tırmandırılması değil, silahların susturularak barışın sağlanması olduğunu vurguladık. Ne yazık ki, bu sese kulak verilmeyerek, ülkemizin Suriye'deki savaşın bir tarafı haline getirilmesinin acı sonuçlarını yaşıyoruz" açıklaması yaptı.

DİSK: EMEVİ CAMİİ'NDE NAMAZ KILACAĞIZ DİYENLER SORUMLU
"Resmi açıklamalara göre Şubat ayı boyunca en az 51 askerimizi İdlib'de yitirdik. 'Neden' sorusunun sorulmasının bile 'ihanet' olarak yaftalandığı bir ortamda, askerleri korumak, bu acıları durdurmak için acil adımlar atılması gerekmektedir" diyen DİSK, "Bugün ihtiyacımız olan bitmek bilmeyen çatışmalar, misliyle verilen karşılıklar değil tek bir askerin daha kaybedilmeyeceği koşulların oluşturulmasıdır" dedi.

"Emevi Camii'nde namaz kılacağız" sözleriyle dile getirilen Suriye politikasını eleştiren DİSK, "Emperyalistlerin bölge halklarını birbirine düşürerek, kendi nüfuz alanlarını genişletmeye yönelik kirli siyasetleri uğruna kaybedecek tek bir canımız olmamalıdır" açıklaması yaptı.