21 Eylül 2024 Cumartesi

Trump'tan trans karşıtı yasa

Trump, ABD genelinde uygulanacak, transları yok sayan yeni yasayı yürürlüğe koymaya çalışıyor. Yeni yürürlüğe girecek yasa ile birlikte, kişi "doğuştan gelen cinsel organı" ile tanınacak ve transları koruyan yasalar geri çekilecek.
Amerika'da hazırlanan yasa ile cinsiyetinin belirlenmesinde kişinin beyanını esas alan uygulama kaldırılıyor ve translar yok sayılıyor. Yasa ile trans haklarının koruma altına alındığı ve tanındığı Medeni Haklar Kanunu kapsamındaki bazı maddelerde geri çekilecek.
 
The New York Times'ın haberine göre cinsiyetin beyan esaslı tanınması ve bu bağlamda yapılan trans kapsayıcı çalışmalara karşı savaş açılan yasa tasarısına göre kişinin "doğduğu cinsel organı değiştirilemez ve belirlenemez" kabul ediliyor. Aynı zamanda cinsiyetin, hükümetin "açık, bilimsel, nesnel ve yönetilebilir" temellerine dayandırılacak şekilde biyolojik bir temel üzerinde belirlendiği şekilde "açık ve düzgün" bir tanımla benimsenmesi yer alıyor.
 
Aynı zamanda hazırlanan taslakta, cinsiyet ibaresinin "genetik kanıtlarla çürütülmedikçe" değiştirilemeyeceği yer almakta.
 
Geçtiğimiz yıl, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Dairesi, "cinsiyet" teriminin hiçbir zaman cinsiyet kimliği ya da eşcinselliği içermediğini belirtmişti. Transları yok saydığı açıklamasında, Obama yönetiminin insanlara yönelik sivil hakların korunmasına "yanlış bir şekilde" izin verdiğini söylenmişti.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan İnsan Hakları Kampanyası Yasal Direktörü Sarah Warbelow, yönetimin seçimin olduğu her adımda translara sırtını döndüğünü belirtti.  #WontBeErased hashtag ile başaltılan kampanya ile transların toplumdan silinemeyeceğine dair  ülke genelinde halk trans hakları için seslerini yükseltmeye başladı.