24 Eylül 2024 Salı

'Toplumsal barış için herkesi sorumluluğa davet ediyoruz'

Açlık grevleri ve ölüm oruçlarına ilişkin açıklama yapan Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, "Toplumsal barış ve yaşam hakkı için çok geç olmadan siyasal iktidarı, evrensel hukuk değerleri içerisinde kendi yasalarını uygulamaya ve sorunu çözmeye çağırıyoruz" denildi.
Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, açlık grevleri ve ölüm oruçlarına ilişkin Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz'ın okuduğu basın açıklamasında, "Leyla Güven'in başlatmış olduğu açlık grevi bugün itibari ile ülke içinde ve dışında binleri aşan katılımlarla devam etmektedir. Siyasal iktidarın talepleri karşılamaması sonucunda tutsaklar ölüm orucu eylemine başlamıştır. An itibari ile açlık grevindekilerin ve ölüm orucuna girenlerin durumu kritik aşamayı geçmiştir. Özellikle siyasal iktidarın sorunu görmezden gelmesi kaygılarımızı daha da artırmaktadır. Sürecin bu şekilde devam etmesi sonucunda daha fazla can kaybının yaşanması kaçınılmazdır. Bu durumun toplumsal barışın demokrasinin ve insan haklarında tamir edilemeyecek yaralar açacağı aşikârdır" dedi.
 
Solmaz, "Cezaevlerine başta hekimler olmak üzere bağımsız heyetlerin ziyaretine izin verilmediği için eylemcilerin sağlık durumları ile ilgili sağlıklı bilgiler alınamamaktadır. Avukatlar ve ziyarete giden tutuklu yakınlarından edinilebilen kısıtlı bilgiler eylemcilerde ciddi kilo kayıplarının yaşandığı, sağlık sorunların ortaya çıktığı ve kritik eşiğin aşıldığını işaret etmektedir. Kimi cezaevlerinde yaşamsal önemde olan başta B1 vitamini olmak üzere sıvı, tuz ve şeker verilmemektedir. Demokrasi, emek ve meslek örgütleri olarak toplumsal barış için herkesi insani, ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Bu bağlamda toplumsal barış ve yaşam hakkı için çok geç olmadan siyasal iktidarı, evrensel hukuk değerleri içerisinde kendi yasalarını uygulamaya ve sorunu çözmeye çağırıyoruz" diye kaydetti.