21 Eylül 2024 Cumartesi

TOKİ mağdurları: İnşaatlar bir an önce tamamlansın

TOKİ'nin 2019 yılında başlattığı "100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi" kapsamında hak sahibi olan ve evleri teslim edilmeyenler, Maltepe Meydanı'nda eylem yaptı. TOKİ mağdurları konutların bir önce teslim edilmesini, ödemelerin düşürülmesini, yüzde 10'a çıkarılan KDV oranının tekrar yüzde 1'e çekilmesini istedi.

2019 yılında açıklanan 100 bin sosyal konut projesi kapsamında Tuzla'dan hak sahibi olan ancak halen konutlarını teslim alamayan TOKİ mağdurları İstanbul'da Maltepe Meydanında eylem yaptı. 2023'e kadar ne TOKİ'den ne de başka bir yetkiliden 5 bin 750 hak sahibinin konutlarına ilişkin bir açıklama yapılmadığına dikkat çekilen eylemde, 2023'te durumu dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve TOKİ Başkanı Ömer Bulut'a hatırlattıklarını ancak deprem bahane edilerek geçiştirildiğini aktardı.

'DEPREMİ VE PANDEMİYİ BAHANE ETTİLER'
TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un gerekçe olarak pandemiyi ve depremi gösterdiğini vurgulayan TOKİ mağdurları, "Daha sonra gecikmenin arsa bulunamamasından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Çözüm olarak Tuzla'ya yapılacak konutların 3 etabın Tuzla'ya, 7 etabın da Maltepe'deki askeri alana yapılacağı söylendi" bilgisini paylaştı.

Seçim öncesinde Murat Kurum'un evlerin teslim edileceği sözü verdiğini hatırlatan TOKİ mağdurları, "Yerler belirlendi ve Maltepe 2. etap harici bütün ihaleler yapılmaya başlandı. İnşaatlar belli bir seviyeye ulaşınca fiyatlar açıklandı. Fiyatları görünce hepimiz şok geçirdik. 3 milyonla 4 milyon 250 bin TL arası fiyatlar ve aylık ödemenin ortalama 20 bin TL olması bizlere bir başka mağduriyet yaşattı. Geciken evlerimizin yanı sıra KDV'nin yüzde 1'den yüzde 10'a çıkarılması, her 6 ayda bir artış yansıtılması dar gelirli hak sahiplerini oldukça mutsuz etti" ifadelerini kullandı.

'FİYATLAR DAR GELİRLİYE UYGUN HALE GELSİN'
İnşaatın hala tamamlanmadığına dikkat çeken TOKİ mağdurları, "Maltepe 1. etabı yapan Arsaş firması 5 aydır zarar ettiği gerekçesiyle işi bıraktı. Ne zaman tekrar başlanacağını sorduğumuzda ise verdikleri cevap 'Yeni ihaleyi alan firma devam edecek' oluyor" diye yakındı.

TOKİ mağdurlarının talepleri şöyle:
KDV oranının yüzde 10'dan yüzde 1'e düşmesi.
Taksitlerin belli bir rakamda sabitlenmesi.
Ocak 2025'te ödenecek yüzde 10'luk peşinattan kalan kısmın silinerek fiyatların dar gelirli bütçesine uygun hale gelmesi.
Bir buçuk senede teslim sözü verilen evlerin bir an önce tamamlanması.