TKŞ'den Kobanê'de 1 Mayıs semineri
1 Mayıs'a ilişkin Kobanê'de seminer düzenleyen Rojavalı komünistle, işçilerin kendilerine dayatılan kölelik sistemine karşı çıkarak, direnerek, 1 Mayıs'ı can feda mücadeleyle kazandığını hatırlattı. 1 Mayıs'ı her sistemin kendine göre yürüttüğüne dikkat çeken Rojavalı komünistler, Baas'ın Suriye'deki halklara 1 Mayıs'ı tatil, piknik günü gibi gösterdiğini kaydetti. 1 Mayıs'ın içinin boşaltılmak istenmesine karşı mücadelenin önemine vurgu yapan komünistler, "Rojava devrimi başladıktan sonra kurumlarımızda önemli adımların atıldığını, kazanımların elde edildiğini gördük. Devrimimiz bu düzeye işçilerin ve emekçilerin omuzlarında geldi. TKŞ olarak Rojava devrimini savunacak ve sosyalizme ulaştırmak için mücadele edeceğiz" dedi.
Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Kobanê'de 1 Mayıs dolayısıyla seminer düzenledi. TKŞ kurumunda gerçekleştirilen etkinlik devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. "Bijî 1ê Gulanê, bijî sosyalîzm", "Keda jinê hêja ye şoreşê mezin dike. Bijî yekê Gulanê (Kadın emeği değerlidir, devrimi büyütüyor. Yaşasın 1 Mayıs)" ve Li dijî mêtîngerîya kapîtalîst û dagirkerîyê bijî 1ê Gulanê, bijî şoreşa Rojava (Kapitalist sömürü ve işgale karşı yaşasın 1 Mayıs, yaşasın Rojava devrimi)" pankartları ile ayrıca TKŞ ve Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ) bayrakları etkinlik alanına asıldı.
JKŞ'den Xanim Îbrahîm, Rêkeftin Partisi'nden Mîdya Osman ve TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo sunumlarıyla seminere katıldı.
'1 MAYIS İŞÇİLERİN KANLARIYLA YARATILDI'
İlk olarak Rêkeftin Partisi'nden Mîdya Osman, 1 Mayıs'ın tarihçesini aktardı. Mîdya Osman, işçilerin emeklerinin görülmesi ve iş saatinin 8 saate düşürülmesi için mücadele ettiklerini belirtti. Mîdya Osman, "1 Mayıs işçilerin kanlarıyla yaratıldı" dedi. Suriye'de Baas rejiminin işçilerin emeğini sömürdüğünü hatırlatan Mîdya Osman, Rojava devrimi ile birlikte işçilerde bir bilincin gelişmeye başladığını vurguladı. Emperyalistlerin Rojava devrimine yönelik askeri ve siyasal anlamda saldırılarının sürdüğünü belirten Mîdya Osman, "Devrimimizi savunmalıyız" dedi.
'EV İÇİNDEKİ EMEK İŞ OLARAK GÖRÜLMÜYOR'
JKŞ adına söz alan Xanim Îbrahîm, kadınların emeklerinin görülmediğini belirtti. "Emeğimiz inkar ediliyor" diyen Xanim Îbrahîm, dışarıda çalışmanın iş olarak görüldüğü, ev içi emeğin yok sayıldığını hatırlattı. Xanim Îbrahîm, "Rojava devrimi ile birlikte kadınlar bir miktar da olsa özgürlüklerini kazandı ama yine de tamam değil. Ev ev geziyoruz, evlere giriyoruz. Görüyoruz ki hala kadınlar eziliyorlar. Hala erkeklerin eline bakıyor" ifadelerini kullandı.
Kadınların devrimle birlikte haklarını savunma noktasında önemli bir gelişme sağladıklarını belirten Xanim Îbrahîm, şöyle devam etti: "Kadınlar maddi açıdan erkeklere bağlı haldeydi, bugün maddi koşullardan kaynaklı dışarıda kendi paralarını kazanıyorlar. Hem evde hem dışarıda yoğun bir emek harcıyorlar. Ev içindeki emek iş olarak görülmüyor. Doğalında kadına ait gibi görülmeye devam ediyor."
Xanim Îbrahîm işçi, emekçi kadınları 1 Mayıs'ta yapılacak eylemlere katılmaya ve hakları için örgütlenmeye çağırdı.
'İŞÇİLER KÖLELİK SİSTEMİNİ DE KAPİTALİZMİ DE KABUL ETMEDİLER'
TKŞ temsilcilerinden Cemîl Sîdwo ise 1 Mayıs'ın işçilerin var olan sisteme isyanıyla ortaya çıktığını hatırlattı. Sîdwo, "İşçiler fabrikalarda çalışma saatlerinin 8 saate düşürülmesi için baş kaldırdılar. Var olan sistemi kabul etmediler. Kölelik sistemini de, kapitalizmin üzerilerinde yaratmak istediği sistemi de kabul etmediler" dedi.
Burjuvazinin kapitalizmin alanını genişletmek için her yere saldırdığını hatırlatan Sîdwo şunları belirtti: "Rojava devriminde de bize nasıl saldırdıklarını görüyoruz. Kapitalizm krize girdikçe her yere savaş açıyor. Her yere hakim olmak istiyor. Dünya barışı kapitalizmin bitişidir. Bu yüzden dünya ölçeğinde savaşın bitmesine izin vermiyorlar."
'DEVRİMİMİZ BU DÜZEYE İŞÇİLERİN VE EMEKÇİLERİN OMUZLARINDA GELDİ'
Devrimlerin işçilerin omuzlarında yükseldiğini vurgulayan Sîdwo, Baas rejimi döneminde 1 Mayıs'ın içinin boşaltıldığını hatırlattı. Sîdwo, "Rojava devrimi başladıktan, komünizm fikri yayılmaya başladıktan sonra 1 Mayıs'ın anlamı nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Bunu anladık. Her sistem kendine göre yürütüyor. Baas Suriye'deki halklara bu şekliyle gösterdi. Tatil günü, piknik günü gibi işletti. Rojava devrimi başladıktan sonra kurumlarımızda önemli adımların atıldığını, kazanımların elde edildiğini gördük. Devrimimiz bu düzeye işçilerin ve emekçilerin omuzlarında geldi. TKŞ olarak Rojava devrimini savunacak ve sosyalizme ulaştırmak için mücadele edeceğiz.Bijî 1ê Gulanê, bijî sosyalîzm. 'Bijî şoreşa Rojava' diyoruz" dedi.
Seminer "Bijî 1 Gulan" , "Bijî sosyalizm" ve "Jin jîyan azadî" sloganları ile sona erdi.