24 Eylül 2024 Salı

TKŞ: Yaşasın özgür Kürdistan

TKŞ, Hesekê'de Lozan Antlaşmasının 100. yılında eylem düzenledi.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) Hesekê'de Kürdistan'ı dört parçaya bölen Lozan Antlaşmasını 100. yılında protesto etti. Okuma Parkında gerçekleştirilen açıklamayı TKŞ adına Wîdat Mihemed okudu.

Lozan Antlaşması ile birlikte Kürt halkının varlığının, tarihinin, dilinin, kültürünün, geleneklerinin yok sayıldığına dikkat çeken Wîdat Mihemed, "Kürt halkının son 100 yıllık tarihi, sömürgeci zihniyete karşı mücadelenin tarihidir" dedi.

'LOZAN, KÜRDİSTAN TOPRAKLARI İÇİN YENİ SOYKIRIM SALDIRISININ BAŞLANGICIYDI'
Lozan Antlaşmasının Kürt halkı nezdinde yok hükmünde olduğunu kaydeden Wîdat Mihemed şu ifadeleri kullandı: "Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü sınırlarını belirleyen Lozan Antlaşması, Kürt ulusunun varlığının inkarı ve özgürlüğünün gasp edilmesi anlamına gelmektedir. Lozan, Kürdistan toprakları için yeni soykırım saldırısının başlangıcıydı. Kürt ulusunun tarihi, kültürü, toplumsal yaşamı ve özgürlük mücadelesi de bölünmüş oldu. Sömürgeci devletler, halkımıza yönelik onlarca katliam gerçekleştirdi. Ulus olma bilincini zayıflatmayı amaçlayan sömürgeci devletler, Kürt özgürlük mücadelesinin gelişmesini bu yolla engellemek istedi. Ancak başaramadılar."

'ROJAVA DEVRİMİ, LOZAN ANLAŞMASINA İMZA ATANLARA KARŞI BARİKAT OLMUŞTUR'
Lozan Antlaşmasının, Kürt soykırımının uluslararası onayı anlamına geldiğini ifade eden Wîdat Mihemed, "Rojava devrimi, Lozan Antlaşmasına imza atan emperyalist ve sömürgeci zihniyete karşı barikat olmuştur. Kazanımlarımızı korumalı ve Kürdistan'ın bağımsızlığı için daha cesaretli adımlar atmalıyız. Kürdistan'ın dört parçasının birliği sağlanmalı, sömürgeci tahakkümler aşılmalı ve Kürt ulusu birleşik özgür ve sosyalist bir Kürdistan için mücadelelerini geliştirmelidir" dedi.

Eylem "Kahrolsun sömürgecilik", "Yaşasın Kürt halkının özgürlük mücadelesi" ve "Yaşasın özgür Kürdistan" sloganlarıyla sona erdi.