24 Eylül 2024 Salı

TKŞ Lozan Antlaşmasının yıldönümünde seminer düzenledi

TKŞ, Dirbêsiyê'de Lozan Antlaşmasının 100. yılı dolayısıyla seminer gerçekleştirdi. Seminerde konuşan Îbrahîm Îsa, "Kürdistan sadece coğrafi olarak parçalanmadı. Kültürü ve dili de parçalandı. Ama bunun karşısında da sayısız direniş ve ayaklanma oldu" dedi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) Lozan Antlaşmasının 100. yılı dolayısıyla Dirbêsiyê’de seminer düzenledi. TKŞ binasında düzenlenen seminerde konuşan TKŞ temsilcilerinden Xalid Porê LozanvAntlaşmasına bugün en iyi cevabın Rojava devrimi olduğunu vurguladı.

Porê, Kürdistan’ın diğer parçalarının özgürlüğü için mücadelenin büyütülmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Seminerde sunum yapan insan hakları savunucusu Îbrahîm Îsa, "Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşında yenilen tarafta yer aldı. Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere galip ülkeler Osmanlı devletine ait Ortadoğu'daki toprakları paylaştılar ve yeni devletler kurdular. Sevr Antlaşması ile Kürt Bölgesi olarak belirledikleri alanda Kürtler isterse bir yıl sonra bağımsızlıklarını ilan edebilecekleri kararı alındı. Ama yeni kurulan Türk devleti bunu engellemek için elinden geleni yaptı. Aynı zamanda Fransa ve İngiltere yeni kurulan Sovyetler Birliğine karşı Türk devletini ileri karakol olarak kullanmak için Türk devletinin isteklerini önde tuttular" dedi.

Lozan Antlaşması ile birlikte Kürdistanın dört parçaya bölündüğünü hatırlatan Îsa şunları belirtti: "Kürdistan sadece coğrafi olarak parçalanmadı. Kültürü ve dili de parçalandı. Ama bunun karşısında da sayısız direniş ve ayaklanma oldu. Her parçada egemen olan devletler bu ayaklanmaları katliamla karşıladılar. Bugün de bu devletler Kürt halkının karşısında birlik oluyorlar."

Ezilen halkların katliamlardan geçtiğini belirtti ve devam etti: "Arap halkı 21 devlete bölündü. Bizler özgür Kürdistan için mücadele ederken diğer halklarla da birlikte emperyalistlere ve onların işbirlikçisi gerici bölge devletlerine karşı birleşik mücadeleyi yükseltmemiz gerekir."

Seminer soru cevaplarla devam etti.

Son olarak söz alan Xalid Porê, "Bugün de emperyalistler Kürdistan ve Ortadoğu üzerine yeni planlar yapıyorlar. Rojava devrimini korumak ve özgür, sosyalist Kürdistan için ulusal birliğimizi gerçekleştirmeliyiz. Daha fazla örgütlenmeliyiz, daha fazla mücadele etmeliyiz" dedi.