19 Eylül 2024 Perşembe

TİHV Kurucular Kurulu: Demirtaş serbest bırakılmalı

TİHV Kurucular Kurulu, Demirtaş'ın hapiste olmasının "eşitlik ve serbestlik ilkesi"ne aykırı olduğunu belirtti, derhal serbest bırakılmasını istedi.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) Kurucular Kurulu 2 Haziran'da toplandı.
 
Toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, seçme ve seçilme hakkının "yurttaş olmanın en temel ifadesi" olduğu hatırlatıldı.
 
OHAL altında gerçekleşen 24 Haziran seçimlerine dikkat çeken TİHV, "Demokratik bir cumhuriyetin en temel ilkesi eşitlik, tüm haklara sahip olmak ve bu hakları kullanma özgürlüğü bakımından eşitliktir. Bu ilke, seçme ve seçilme hakkı bakımından da zorunlu bir ilkedir. Seçilme özgürlüğünü gerçekleştirmek için gerekli tüm hakları kullanmak bakımından adaylar arasında ayrımcılık yapılamaz. O halde tüm adayların tam bir serbestlikle ve eşit şekilde propaganda olanaklarından yararlanması, kendi programını seçmenin bilgisine sunması eşitlik ilkesi gereği dokunulamaz bir haktır" dedi.
 
Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın, "eşitlik ve serbestlik ilkesi"nden yararlanamadığına dikkat çeken TİHV, Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.
 
TİHV, "Tersi durumda Demirtaş’ın seçim çalışmalarına özgürce katılamaması bu seçimleri daha baştan gayri-meşru hale getirecektir" dedi.
 
İŞKENCE İNSANLIK SUÇUDUR
 
Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde dört çobana yapılan işkenceye tepki gösteren TİHV, Başta siyasal iktidar olmak üzere tüm topluma bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; işkence insanlığa karşı suçtur ve Türkiye için de bağlayıcı olan evrensel insan hakları hukuku işkenceyi mutlak olarak yasaklar. Üstelik savaş ve olağanüstü hal koşulları dahil hiçbir gerekçe ile bu yasak çiğnenemez" dedi.
 
TİHV, çobanlara işkence yapanlar hakkında etkin bir soruşturma yürütülmesini istedi.