21 Eylül 2024 Cumartesi

THD: Tüketicilerin yüzde 20'si açlık sınırının altında

Dünya Gıda Günü'ne ilişkin açıklama yapan Tüketici Hakları Derneği, tüketicilerin yüzde 20'sinin açlık sınırının altında yaşadığını kaydederken, gıdada KDV'nin kaldırılmasını istedi.
Tüketici Hakları Derneği (THD), 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Dünya gıda gününde, Türkiye'de tüketicilerin büyük bir çoğunluğunun yeterli gıdaya erişemediği belirtilen açıklamada, "Çünkü, yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilecek gelir düzeyine sahip değiller" diye kaydedildi.
 
TÜİK'in Hane Halkı Kullanılabilir Gelir Dağılımı ile Türk-İş'in açlık sınırı rakamlarını karşılaştıran THD, "Türkiye'de tüketicilerin yüzde 20'si açlık sınırının altında yaşamaktadır. Türkiye'de Eylül 2018 ayı itibariyle, 4 kişilik ailenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için aylık gıda gideri bin 893 TL olması gerekmektedir. Ailenin diğer tüm ihtiyaçlarına ilişkin giderleri dikkate alınırsa, haneye girmeyi gereken bedel ise Eylül 2018 itibariyle 6 bin 167 TL'dir. Eğer, 4 kişilik hanenin Eylül 2018 ayındaki geliri gıda için gerekli olan bin 893 TL'nin altında ise bu aile açlık sınırının altında yaşıyor demektir. Çünkü, aile gıda için gerekli olan parayı diğer zorunlu giderlerine harcadığından yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi olanaklı değildir" denildi.
 
Türkiye'de eşi çalışmayan iki çocuklu bir asgari ücretlinin eline bin 679 TL geçtiğini ifade eden THD, "Oysa, 4 kişilik ailenin yalnızca yeterli ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan para Eylül 2018 ayı itibariyle bin 893 TL olup, asgari ücretin üzerindedir. Yani, Türkiye'de çocukları olan asgari ücretli ailelerin iki kişi çalışıyor olsalar bile, yeterli-dengeli ve sağlıklı beslenebilmeleri olanaklı değildir" diye vurguladı.
 
Açıklamada, "Türkiye'de yanlış ve dışa bağımlı gıda ve tarım politikaları gıdamızı çok pahalı ve erişilemez bir noktaya getirmiştir. Bu nedenle, yanlış ve dışa bağımlı gıda ve tarım politikaları ivedilikle terk edilmelidir. Orta ve uzun vadede sağlıklı ve yeterli gıdaya erişebilmemiz için ekolojik gıda ve tarımsal üretim ön plana alınmalıdır" diye kaydetti.
 
Tarım ve Orman Bakanlığına ve AKP iktidarına seslenen Tüketici Hakları Derneği, şu talepleri sıraladı:
"-Tüketicilerin gıdada satın alma gücü arttırılsın.
-Gıdada KDV kaldırılsın.
-Tüketicilerin yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimi için tüm önlemler alınsın.
-Her türlü gıda ve canlı hayvan ithalatına son verilsin.
-Yanlış ve dışa bağımlı gıda ve tarım politikaları terk edilsin.
-Ekolojik gıda ve tarımsal üretim ön plana alınsın.
-GDO'lu yemlerle beslenen değil, gezen - otlayan hayvanlardan elde edilen gıda üretimi sağlansın.
-Antibiyotikli hayvanlardan elde edilen gıdaya son verilsin.
-Kırsal kalkınma seferberliği başlatılsın.
-Küçük çiftçiye her türlü destek verilsin.
-Gıda ve tarımda üretim ve tüketim kooperatifçiliği desteklensin."