21 Eylül 2024 Cumartesi

Temelli'den Roboskili ailelere özeleştiri

Roboski'de katledilen 34 köylünün ailesini ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, geçmişte yapmış oldukları hatalara ilişkin özeleştiride bulunarak, ?Eğer Roboski'de yaşananlara sessiz kalmasaydık; Suruç olmazdı. Ankara olmayacaktı" dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Mardin Milletvekili Tuma Çelik, Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Şırnak Milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ve HDP ile DBP'li yöneticilerin de olduğu heyet Şırnak’taki programları kapsamında Roboskili aileleri ziyaret etti. 
 
Heyet, 2011 yılında savaş uçaklarının bombalaması sonucu katledilen 34 köylünün ailelerini ve mezarlığı ziyaret etti. 
 
Roboskili Aileler adına açıklama yapan Veli Encu, "82 ay, 357 hafta, 2 bin 497 günü bulan bir süre bizler hep burada, evlatlarımızın kardeşlerimizin mezarları başında, sonunu Roboski’ye adalet talep ederek bitirdiğimiz açıklamalar yaptık" diyerek hala adalet beklediklerini belirtti. 
 
'FAİLLER DEĞİL FERHAT ENCU TUTUKLANDI'
 
Her geçen gün devletin yaptığı açıklamalar ile acılarına tuz ekildiğini vurgulayan Öncü, “34 İnsan katledildi tek bir kimse görevden alınmadı. Katliamın sorumluları değil katliam da öz kardeşi ve 11 yakın akrabasını kaybeden Ferhat Encu, haksız hukuksuz, siyasi intikam hırsıyla cezaevine atıldı" dedi.
 
"Roboski Katliamı’nın sorumluluğunu kabul etmek, bugüne kadar ki örneklerde devlet için hep çok zor hatta imkansız olmuştu" diye devam eden Encu, şunları söyledi: “Dosyanın adaletsizliğin çıkmaz sokağında adaletsiz bırakılmasında payı olan ve kabahati dosyada açıkça yazan baro ve baro başkanı bugüne kadar ne hesap verdi, ne kimse ondan hesap vermesini istedi, ne de bizi suçlayıp akıl vermek dışında kendi sorumluluğu hakkında bir şey söyledi. Hukuk mücadelemizde bize rehberlik eden siyasetçiler, dosyanın bu skandal ile karanlığa gömülmesi üzerine ortadan kayboldular. Ne onlar çıkıp bir özeleştiri verdi, ne de kimse onlara hesap sorabildi. Roboskî’nin adaletsizlik karşısındaki feryadını kimse duymadı! O baro başkanı istifa etmeyi bırakın, yeniden baro başkanı seçilebildi. Bir dolu avukat, toplanıp bu skandalın mimarına yeniden mührü teslim edebildi. O siyasetçiler bırakın istifa etmeyi, daha iyi yerlerden aday gösterildiler. Ne parti ne de kamuoyu çıkıp bu neyin ödülüdür demedi."
 
ROBOSKİ ADALETSİZLİĞİN BAŞLANGICI
 
Encu'nun ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Roboski'ye sahip çıkmanın Türkiye'deki tüm mazlumlara sahip çıkmakla eşdeğer olduğunu ifade ederek "7 yıldır bu olayın faillerinin ortaya çıkarılmış ve cezalandırılmış olması gerekirken, biz hala adalet arıyoruz. Suçlular herkes tarafından çok iyi biliniyor. Adalet buradan Roboski'den yükselecektir" diye belirtti. 
 
'ÖZELEŞTİRİYİ BEN VERİYORUM'
 
Roboski ailelerine ve tüm topluma özeleştiri vermek için Roboski'de olduklarını vurgulayan Temelli, "Bir takım hatalar yapmış olabiliriz. Eksiklikler söz konusu olmuş olabilir. Ama adalet mücadelesinde asla ailelerimizi yalnız bırakmayalım. Çünkü burada yükselecek mücadele tüm ülkede yükselecek bir mücadeledir. Burada tüm heyetimiz burada ailelerimize bu sözü veriyoruz. Hep birlikte adalet yerine gelene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Asla bu adalet mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Eğer Roboski'de yaşananlara sessiz kalmasaydık; Suruç olmazdı. Ankara olmayacaktı"  dedi.
 
İktidara da seslenen Temelli, adaletten kaçış olmadığını hatırlatarak, bir an önce sorumluların adalete teslim edilmesi çağrısında bulundu.